Stoppen met roken

Wist je dat wij je via onze huisartsenpraktijk kunnen begeleiden bij het stoppen met roken?

Vaak heeft een roker meerdere stoppogingen nodig om definitief te stoppen. Als je rookvrij bent, neemt het risico op hart- en vaatziekten snel af. Zelfs al binnen één jaar na het stoppen met roken, neemt de kans op het krijgen van een hartinfarct al voor 50% af!

Waarom is het lastig om te stoppen met roken?

Stoppen met roken kan lastig zijn, omdat het zowel een gewoonte (de handeling/situatie) als een verslaving (aan nicotine) is. Wat betreft gewoontes kun je denken aan een sigaret ’s ochtends bij de koffie, na het eten of als je samen met vrienden bent. Daardoor krijg je op die momenten zin om te gaan roken. Je lichaam raakt ook gewend aan de nicotine; dit is een verslavende stof in de sigaret die je een prettig gevoel geeft. Als dit uitgewerkt is, kun je je gespannen en onrustig voelen en snak je weer naar een sigaret.

Vind de juiste motivatie

Het is belangrijk dat je bedenkt wat voor jou de motivatie is om te stoppen met roken en hoe je afleiding kunt zoeken. Je kunt afkickverschijnselen krijgen als je stopt met roken. Wij noemen dat ontwenningsverschijnselen. Je kunt dan bijvoorbeeld chagrijnig worden, gaan zweten, trillen, slecht slapen, hoofdpijn krijgen en tijdelijk juist méér gaan hoesten. De eerste dagen zijn deze verschijnselen het sterkst. Na 2 weken worden ze al veel minder.

Ken je PUUR al?

PUUR staat voor zuiver en gezonder leven, vrij van sigaretten. Deze website informeert je over alle manieren om te stoppen met roken en de voordelen ervan. Check hier de website: www.puurrookvrij.nl.

Een paar andere websites voor tips bij het stoppen met roken:
Hartstichting
Ik stop nu
Trimbos

Stoppen met roken onder begeleiding

Wist je dat als je onder begeleiding stopt, je 40% tot 77% meer kans hebt dat het ook echt lukt en dat je het volhoudt? Als je EN hulpmiddelen (pleisters of medicijnen) gebruikt EN begeleiding krijgt, is de kans om succesvol te stoppen zelfs nog hoger!

Wij begeleiden je graag bij het stoppen met roken. Vaak krijg je één “stoppen-met-roken-poging” vergoed vanuit de zorgverzekeraar. De praktijkondersteuner zal samen met je bekijken of er een geschikt hulpmiddel voor je is. Denk hierbij aan nicotinevervangende middelen of medicatie zoals Champix. Je krijgt daarbij ook begeleiding bij het stoppen met roken vanuit de huisartsenpraktijk (consulten op het spreekuur en/of telefonische consulten).

Wil jij stoppen met roken?

Aarzel niet om met ons contact op te nemen als je vragen hebt, of om een afspraak te maken voor begeleiding bij stoppen met roken. Op naar een rookvrij leven! We staan voor je klaar.

Lisan

Geschreven door Lisan – Praktijkondersteuner bij somatiek Fonkelzorg

Ik hoop dat deze voorlichtingsbrief over stoppen met roken jou meer duidelijkheid heeft gegeven. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze praktijken. Je bent van harte welkom!