Bloeddrukmeting thuis

Maak er vanaf je 40e een gewoonte van om elk jaar je bloeddruk te meten. Vanaf die leeftijd neemt je kans op een hoge bloeddruk toe. Een hoge bloeddruk voel je vaak niet, maar het verhoogt wel je kans op een hartinfarct of beroerte. Bloeddruk meten kan eenvoudig thuis middels onderstaand stappenplan.

Stappenplan bloeddrukmeting thuis

  1. Zorg ervoor dat je jouw bloeddruk meet minimaal 1 uur nadat je hebt gegeten, gedronken of gerookt.
  2. Meet de bloeddruk terwijl je zit met de armen rustend op een tafel. De stoel moet de rug goed recht ondersteunen en je bovenarm met de bloeddrukband moet je ter hoogte van jouw hart houden.
  3. Breng de bloeddrukband aan om je ontblote bovenarm. Zorg ervoor dat de onderrand van de bloeddrukband 3 cm. boven je elleboog zit. De slang, die de bloeddrukband met het apparaat verbindt, moet aan de binnenkant van je arm zitten.
  4. Ga zitten en ontspan ongeveer vijf minuten voordat je gaat meten.
  5. Houdt de bloeddrukband op harthoogte, ga recht zitten met je rug tegen de rugleuning. Druk op de startknop. Het apparaat begint met terugtellen vanaf 60. Tijdens de meting mag je niet bewegen, je spieren niet aanspannen, niet praten en je moet normaal blijven doorademen.
  6. Als de eerste meting gedaan is, wacht dan 1 minuut in een ontspannen houding. Daarna start je het apparaat voor de 2e meting. Ook tijdens deze rustpauze mag je niet bewegen.
  7. Als er “error” verschijnt tijdens het meten, dien je de eerste 6 stappen te herhalen. Schrijf de metingen ook in de tabel op de achterkant!
  8. Als de metingen 5 dagen achter elkaar verzameld zijn, kun je de bloeddrukmeter terugbrengen naar de praktijk en een afspraak maken voor het bespreken van de uitkomsten.
Sylvana Hazenveld

Geschreven door Sylvana – huisarts bij Fonkelzorg

Ik hoop dat deze voorlichtingsbrief over bloeddrukmeting thuis jou meer duidelijkheid heeft gegeven. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze praktijken. Je bent van harte welkom!