Bloeddrukmeting thuis

Maak er vanaf je 40e een gewoonte van om elk jaar je bloeddruk te meten. Vanaf die leeftijd neemt je kans op een hoge bloeddruk toe. Een hoge bloeddruk voel je vaak niet, maar het verhoogt wel je kans op een hartinfarct of beroerte. Bloeddruk meten kan eenvoudig thuis middels onderstaand stappenplan.

Stappenplan bloeddrukmeting thuis

De eerste keer meet je je bloeddruk zowel aan je rechter- als aan je linkerarm (het is normaal dat er een bloeddrukverschil zit tussen beide armen). Je kijkt aan welke arm de hoogste bloeddruk is gemeten. Alle volgende metingen meet je alleen aan de arm waar je de eerste keer de hoogste meetwaarde hebt gevonden. Wist je dat de gemeten waarden kunnen schommelen en dat wisselende bloeddrukwaarden heel normaal zijn?
  1. Meet je bloeddruk ’s ochtends en ’s avonds.
  2. Zorg dat je vanaf een half uur voor de meting geen extreme activiteiten doet (zoals sporten, hard werken of koud douchen), niet rookt en geen koffie drinkt.
  3. Ga zitten aan een tafel op een hoge stoel, rechtop en met je benen naast elkaar.
  4. Doe de band van de bloeddrukmeter om je ontblote bovenarm. Zorg ervoor dat de onderrand van de bloeddrukband 3 cm. boven je elleboogplooi zit. De slang die de bloeddrukband met het apparaat verbindt, moet aan de binnenkant van je arm zitten. Leg je arm op de tafel.
  5. Blijf minstens vijf minuten rustig zitten, zonder te praten, en meet dan je bloeddruk door op de startknop te drukken. Tijdens de meting mag je niet bewegen, je spieren niet aanspannen, niet praten en moet je normaal blijven doorademen.
  6. Schrijf de gemeten boven- en onderdruk op. Als er “error” verschijnt tijdens het meten, moet je de eerste 6 stappen herhalen.
  7. Blijf rustig zitten en meet je bloeddruk na 2 minuten nog een keer. Schrijf opnieuw de gemeten boven- en onderdruk op.
Noteer de dag, het tijdstip en de boven- en onderdruk op een lijst of in een bloeddrukdagboek.

Als je de meetwaarden vervolgens via een e-consult aan ons doorgeeft, beoordelen wij deze al binnen enkele dagen en sturen we je een advies.

Felicia van Berkel

Geschreven door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg

Ik hoop dat deze informatie over bloeddrukmeting thuis jou meer duidelijkheid heeft gegeven. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze praktijken. Je bent van harte welkom!