Welke medicijnen krijg ik vergoed?

De laatste tijd zijn er veel vragen over hoe vergoeding van medicijnen precies werkt. Dit is soms ook erg verwarrend. Daarom hebben we alles wat je er over moet weten op een rijtje gezet.

Wat is vergoeding van medicatie?

Als je medicijnen voorgeschreven krijgt, worden deze soms vergoed door je zorgverzekering: je verzekering neemt de kosten van de medicijnen dan voor hun rekening. Soms moet je echter een eigen bijdrage betalen. De hoogte van deze bijdrage hangt af van het medicijn en van de verzekering die je hebt.

Welke medicijnen krijg ik vergoed?

Het is handig om na te gaan of jouw medicijnen onder het basispakket vallen of dat je een aanvullende verzekeringen nodig hebt om ze helemaal betaald te krijgen. Als je hierover twijfelt, kan je altijd contact opnemen met je zorgverzekeraar om dit na te vragen. Vaak kan je het ook op hun website vinden.

Als de huisarts of specialist je medicijnen voorschrijft, worden deze meestal vergoed vanuit de basisverzekering. Het is wel zo dat je soms nog een eigen bijdrage moet betalen per medicijn.

Het kan ook voorkomen dat jouw zorgverzekeraar alleen de goedkoopste versie van een medicijn volledig vergoedt. Hier kunnen je huisarts, specialist of apotheek helaas niets aan veranderen: je kiest zelf je zorgverzekering met de vergoedingen die daarbij horen. Lees dit dus goed na in de voorwaarden, voordat je een zorgverzekering afsluit of verlengt.

Let er ook op dat de vergoedingen voor medicijnen meetellen voor je verplichte eigen risico. Je moet de medicijnen ieder jaar dus sowieso zelf betalen, tot je eigen risico op is. Pas daarna worden ze eventueel door de zorgverzekering betaald.

Je kan de website medicijnkosten.nl gebruiken om op te zoeken wat een medicijn kost. Op deze website kan je controleren:

  • Of jouw medicijn is opgenomen in het basispakket van je zorgverzekering
  • Welke kosten meetellen voor jouw eigen risico
  • Hoe hoog je eigen bijdrage voor de medicijnen is
  • Of er een goedkoper medicijn van hetzelfde soort is dat volledig wordt vergoed

Vergoeding van duurdere medicijnen

De meeste zorgverzekeraars vergoeden alleen de goedkoopste variant van medicijnen met dezelfde werkzame stof. Als je een duurdere variant wil, moet je dus altijd zelf bijbetalen.

Alleen in bepaalde gevallen kan de zorgverzekeraar een andere versie van een medicijn vergoeden, bijvoorbeeld als je een aangetoonde allergische reactie hebt op een bepaald voorgeschreven medicijn.

Alle regels hierover kan je terugvinden in de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering.

Eigen risico voor medicijnen

Je betaalt een eigen risico voor medicijnen die zijn opgenomen in de basisverzekering. Dit eigen risico komt nog bovenop een eventuele eigen bijdrage voor medicijnen. Meer informatie hierover kun je vinden op rijksoverheid.nl.

Overzichtskaart met vergoedingen van medicijnen

Op deze speciale kaart kan je zien hoe zorgverzekeraars de apotheekzorg in 2024 vergoeden. Je kan hier dus opzoeken welke soorten medicijnen bij jouw lokale apotheek vergoed worden vanuit de basisverzekering. Vind je de vergoeding niet goed genoeg? Dan heb je nog tot 1 januari 2024 de tijd om van zorgverzekering te wisselen. Kijk voor meer informatie ook eens op KNMP.nl.

Felicia van Berkel

Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg

Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg

We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over vergoeding van medicatie. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!

Lees ook onze andere artikelen!