Mijn kind is verkouden

Verkoudheid zit in een klein hoekje, ook bij je kind. Maar waar komt dat nou precies door? En wat kan je er het beste tegen doen? In dit artikel lees je wat je het beste kan doen als je kind verkouden is.

Wat is verkoudheid?

Bij een verkoudheid is het slijmvlies in de neus, keel en / of bijholten vaak geïrriteerd. Wanneer kinderen verkouden zijn, hebben ze daarom vaak een verstopte neus of snotneus, moeten ze veel hoesten of niezen, kunnen ze keel- of oorpijn hebben en zijn ze soms niet helemaal fit.

Hoe ontstaat een verkoudheid bij kinderen?

Een normale verkoudheid bij kinderen wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn veel verschillende virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Deze virussen verspreiden zich op verschillende manieren:

Via de lucht

Wanneer een verkouden persoon ademt, hoest of niest, worden kleine druppeltjes in de lucht verspreid. In deze druppeltjes zitten soms virusdeeltjes. Als iemand in de buurt van deze persoon staat, kunnen zij deze druppeltjes inademen en zo besmet raken. Dit gebeurt vooral wanneer mensen dicht bij elkaar zijn en er weinig ventilatie is, zoals op school of bij het kinderdagverblijf.

Via aanraking

Virussen kunnen ook worden overgedragen via de handen. Wanneer een verkouden kind bijvoorbeeld zijn neus aanraakt of zijn hand gebruikt om in te niezen of te hoesten, kunnen de virussen op de hand achterblijven. Als dit kind vervolgens iemand anders aanraakt of voorwerpen pakt die anderen later ook aanraken, kan het virus op die manier bij andere personen terecht komen.

Hoe herken ik een verkoudheid bij mijn kind?

Als je kind verkouden is, wordt het slijmvlies in de neus en keel dikker. Dit zorgt ervoor dat je kind meer slijm of snot gaat aanmaken. De volgende symptomen zou je hierdoor kunnen merken:

 • Snotneus / loopneus
 • Verstopte neus
 • Keelpijn
 • Hoesten
 • Niezen
 • Heesheid
 • Koorts
 • Minder ruiken
 • Oorpijn

Wat kan je zelf doen als je kind verkouden is?

De eerste jaren van hun leven zijn kinderen vaak wel 8 van de 12 maanden verkouden. Een verkoudheid gaat meestal vanzelf weer over. Je hoeft er dus eigenlijk niks tegen te doen. Wel zijn er een paar adviezen die je kan opvolgen:

 • Het is slim om je kind aan te leren om te niezen en hoesten in de elleboog in plaats van in de hand. Zo komen er minder virussen in de lucht en aan de handen. Hierdoor wordt de kans kleiner dat anderen besmet raken.
 • Ook is het erg verstandig om je kind te leren om regelmatig handen te wassen, zeker als het verkouden is.
 • Zorg ervoor dat je kind niet in ruimtes komt gerookt wordt.
 • Stomen met warm water kan soms helpen tegen veel slijm of snot, maar het maakt je kind niet meteen beter. Het kan wel helpen om de klachten minder te maken.
  • Je kan stomen door de warmwaterkraan in de badkamer open te draaien en je kind de stoom in te laten ademen. Als je kind al wat ouder is, kan je het ook boven een kom met warm water laten hangen met een doek over het hoofd. Stoom ongeveer 3 keer per dag, 15 minuten lang. Pas op dat het water niet te heet is, om verbranding te voorkomen. Stoom nooit met kokend water!
 • Soms kan zout water in de neus ook helpen om de klachten te verminderen. De verkoudheid gaat er echter niet sneller door over.
  • Je kan zout water zelf maken door een theelepel zout op te lossen in een glas lauw water en een paar druppels in elk neusgat te doen met een spuitje zonder naald of een pipetje. Je kan ook zoutoplossingspray of -druppels kopen bij de drogist of apotheek, zonder dat je hier een recept voor nodig hebt.
 • Als je kind een “snotoogje” heeft, kan je dat het beste schoonmaken met een watje met schoon (lauwwarm) water. Wrijf hierbij altijd van de buitenste ooghoek naar de neuspunt.

Medicijnen als je kind verkouden is

6 jaar of ouder

Medicijnen zijn niet nodig bij een verkoudheid. Als je kind 6 jaar of ouder is, kunnen neusdruppels of neusspray met xylometazoline wel helpen om de verkoudheidsklachten minder te maken. Je kan deze middelen zonder recept halen bij de apotheek of drogist. Ze zorgen ervoor dat het slijmvlies in de neus minder dik wordt, waardoor je kind gemakkelijker kan ademen door de neus.

Je mag de spray of druppels 3x per dag voor je kind gebruiken. Doe dit niet langer dan 1 week achter elkaar. Als je ze langer dan een week achter elkaar gebruikt, kan het slijmvlies in de neus dunner worden en beschadigd raken. Daardoor kan de neus van je kind juist extra verstopt kan raken en kunnen er sneller bloedneuzen ontstaan.

Tussen 2 en 6 jaar

Het is beter om geen xylometazoline te gebruiken als je kind tussen de 2 en 6 jaar is. Als je kind toch erg veel last van een verstopte neus heeft en zoutoplossingspray of -druppels niet genoeg helpen, kan je xylometazoline 0,05% gebruiken. Dit geeft minder kans op beschadiging van de neus dan de sterkere xylometazoline.

Jonger dan 2 jaar

Gebruik geen xylometazoline als je kind jonger dan 2 jaar is. Dit kan namelijk zorgen voor bijwerkingen of beschadigingen van het neusslijmvlies. Gebruik voor deze jonge kinderen alleen zoutoplossingspray of -druppels.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Voor een verkoudheid hoef je meestal niet naar de huisarts.

Bel je huisarts wel als je kind één of meer van de volgende klachten krijgt:

 • Benauwdheid
 • Piepende ademhaling
 • Sufheid
 • Slecht drinken (minder dan de helft van normaal)

Bij koorts geldt het volgende:

 • Meet de temperatuur van je kind altijd via de anus (poepgaatje).
 • Is jouw kind jonger dan 3 maanden en heeft het koorts? Bel dan direct de huisarts.
 • Heeft jouw kind koorts gehad en krijgt het na een paar dagen wéér koorts? Bel ook dan meteen de huisarts.

Kijk voor meer informatie op thuisarts.nl.

Felicia van Berkel

Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg

Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg

We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over verkoudheid bij kinderen. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!

Lees ook onze andere artikelen!