Heb ik mijn pols gebroken?

Na een val of een harde klap tegen je onderarm kan je pols veel pijn doen. Twijfel je of je een gebroken pols hebt? In dit artikel vertellen we je meer.

Wat is een gebroken pols?

Als je een gebroken pols hebt, zijn er één of meerdere botten van je pols en/of hand gebroken.Het hele polsgewricht bestaat uit meerdere botten:

  • twee botten in de onderarm (spaakbeen en ellepijp)
  • acht botten in de hand (handwortelbeentjes)

Als je je pols breekt is meestal een deel van je spaakbeen gebroken. Het spaakbeen is het grootste bot van de onderarm.

Waardoor komt een gebroken pols?

Een pols breekt meestal doordat er veel kracht op je onderarm komt. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak als je valt en je jezelf probeert op te vangen met je handen.

Mensen die ouder zijn dan 50 jaar, breken vaker hun pols. Dit komt doordat je op deze leeftijd vaker last hebt van botontkalking.

Hoe merk je of je een gebroken pols hebt?

Als je je pols breekt, hoor je het soms kraken of breken. Ook merk je één of meer van de volgende klachten:

  • Pijn in je pols of onderarm
  • Je pols is dikker dan normaal
  • Je pols is rood of blauw
  • Je hebt minder kracht en/of gevoel in je vingers
  • Je hand of vingers tintelen/prikken
  • Het lukt niet om je pols te gebruiken bij normale bewegingen
  • De stand van je pols is anders dan normaal

De behandeling van een gebroken pols

Als je pols (mogelijk) gebroken is, stuurt de huisarts je naar het ziekenhuis. Hier kunnen röntgenfoto’s gemaakt worden om zeker te weten wat er aan de hand is. Soms moet je hierbij je pols in verschillende standen houden. Dit kan soms pijn veroorzaken.

Als het bot inderdaad gebroken is, bespreek je met een arts in het ziekenhuis hoe je het beste kan genezen. Meestal zijn er twee mogelijkheden: gips of een operatie.

Gips

Als je pols nog in de juiste stand staat, krijg je meestal een paar weken gips om je pols en onderarm. Als je pols niet in de juiste stand staat, probeert de arts altijd eerst zelf je pols weer goed te zetten. Dit kan veel pijn doen. Daarom krijg je van tevoren een prik met verdoving in je pols. Als het daarna is gelukt om je pols in de juiste stand te zetten, krijg je er gips omheen. Als het niet lukt, moet je meestal toch geopereerd worden.

Operatie

Soms is de pols zo erg gebroken dat de arts meteen besluit dat er een operatie nodig is. Die operatie hoeft niet altijd meteen te gebeuren: meestal is de operatie binnen twee weken nadat je je pols hebt gebroken. Tijdens de operatie zet de arts de botten in je pols weer in de juiste stand. Soms wordt een metalen pin gebruikt om de botten goed op hun plek te houden.

Na een operatie kun je je pols vaak na een aantal weken weer helemaal gebruiken.

Niet gebroken

Als je pols niet gebroken is, is deze vaak gekneusd of verstuikt. Dit kan ook veel pijn doen. Soms krijg je dan stevig verband om je pols, zodat het gewricht rust kan krijgen. Meestal is dat echter niet nodig. Na een paar dagen wordt de pijn vanzelf minder en kan je je pols weer steeds meer gaan gebruiken. In de tussentijd kan je pijnstillers gebruiken.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Neem contact op met je huisarts als je denkt dat je pols mogelijk gebroken is.

Als je ouder bent dan 50 jaar en je hebt je pols of een ander bot gebroken, is het verstandig om met je huisarts te spreken over een onderzoek naar botontkalking. Lees meer hierover in ons artikel ‘Heb ik botontkalking?’.

Kijk voor meer informatie ook eens op thuisarts.nl.

Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg

Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg

We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over wat te doen wanneer je je pols breekt. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!

Lees ook onze andere artikelen!