Heb ik botontkalking?

Bij botontkalking worden je botten kwetsbaar en zwak, waardoor ze sneller kunnen breken. Het ontstaat vaak als je ouder wordt. Toch zijn er dingen die je kan doen om te voorkomen dat je er te veel last van krijgt.

Wat is botontkalking?

Je botten veranderen tijdens je hele leven. Als je ouder wordt, wordt er meer bot afgebroken dan dat er wordt aangemaakt. Dit is normaal. Wanneer er echter te weinig bot weer wordt opgebouwd en extra veel wordt afgebroken, krijg je botontkalking. Botontkalking komt vaker voor bij vrouwen dan bij manen. Het wordt ook wel osteoporose genoemd.

Wat merk je van botontkalking?

Botontkalking geeft meestal niet meteen klachten. Je hebt wel meer kans om een bot te breken, vooral als je valt. Botbreuken die door botontkalking komen, krijg je meestal pas als je wat ouder bent. Ook kan er door botontkalking een wervel inzakken. Meestal geeft dit geen pijn. Als de wervel te veel inzakt, kun je een gebroken wervel krijgen. Dit kan wel pijn doen. Door een ingezakte of gebroken wervel, wordt je rug krommer. Dit is ook de reden dat je vaak kleiner wordt als je ouder wordt.

Wat kun je doen bij botontkalking?

Als je botontkalking hebt, zijn er een aantal dingen die je kan doen.

Leefstijl

Je kan je botten sterker maken en sterk houden door gezond te leven.

  • Beweeg elke dag minimaal 30 minuten.
  • Ga elke dag naar buiten, zodat je lichaam genoeg vitamine D kan aanmaken.
  • Zorg dat je genoeg melkproducten eet en drinkt.

Let extra goed op dat je niet valt!

Omdat je botten sneller breken bij botontkalking, is het belangrijk om te zorgen dat de kans dat je valt zo klein mogelijk is.

  • Ben voorzichtig met hoge drempels en gebruik altijd handgrepen of leuningen om je aan vast te houden.
  • Gebruik een anti-slip badmat of douchemat zodat je niet uitglijdt.
  • Zorg ervoor dat de vloer in je huis niet glad is en dat er geen losse kleedjes of spullen op de grond liggen waar je over kan struikelen.
  • Gebruik een rollator, krukken, of een rolstoel als je moeilijk ter been bent, zeker als je buiten gaat wandelen.

Kijk voor meer tips om te voorkomen dat je valt op thuisarts.nl.

Medicijnen

Bij botontkalking kunnen medicijnen nodig zijn, bijvoorbeeld extra vitamine D of extra kalk. Er zijn ook medicijnen (bisfosfonaten) die botontkalking remmen. Ze maken de kans kleiner dat je een bot breekt. Ze kunnen botontkalking niet genezen. Met je huisarts kan je bespreken welke medicijnen in jouw geval nodig of nuttig zijn.

Vervolg behandeling bij botontkalking.

Als je medicijnen krijgt tegen botontkalking, is het belangrijk dat je met je huisarts bespreekt hoe het met die medicijnen gaat. Je kan bespreken of je bijwerkingen merkt en of het goed lukt om de medicijnen in te nemen. Soms is het nodig om van medicijn te veranderen. Je kan ieder jaar je lengte en gewicht (laten) meten. Zo kan je sneller zien of er misschien een ingezakte of gebroken ruggenwervel is ontstaan door de botontkalking. Als de huisarts denkt dat dit het geval is, kunnen er röntgenfoto’s gemaakt worden.

Veelgestelde vragen

Wat kan ik doen om te voorkomen dat ik botontkalking krijg?

Je kunt je botten zo sterk mogelijk houden door:

  • Veel bewegen, elke dag minimaal 30 minuten.
  • Spierkrachtoefeningen te doen, minimaal 2x per week.
  • Elke dag naar buiten gaan
    • Hierdoor maakt je huid vitamine D aan; dit is goed voor je botten.
  • Gezond eten.
    • Door zout, alcohol en cafeïne verliest het lichaam wat meer calcium via de urine. Probeer deze producten dus zo veel mogelijk te vermijden.

Is het verstandig om kalktabletten te gaan slikken tegen botontkalking?

Soms is het nuttig om ook extra kalk of medicijnen te nemen tegen botontkalking. Je huisarts kan vertellen of dit voor jou nodig is. Ga niet zomaar zelf kalktabletten slikken! Te veel kalk geeft namelijk een grotere kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct. Je kan wel zorgen dat je zelf in ieder geval minimaal vier porties melkproducten per dag eet of drinkt (zoals melk, kwark, yoghurt of kaas).

Hoe neem ik de medicijnen in die botontkalking remmen?

Als je bisfosfonaten gebruikt, zoals  en lachten van je slokdarm krijgen. Daarom is het belangrijk de medicijnen op de goede manier in te nemen:

  • Slik het medicijn door als je rechtop zit.
  • Neem het medicijn een half uur voor het ontbijt, op een lege maag.
  • Blijf hierna nog minstens 30 minuten rechtop zitten.

Deze medicijnen krijg je alleen als je huisarts je deze voorschrijft. Voor mensen die veel kans hebben om een bot te breken, vinden artsen de voordelen van de medicijnen groter dan de mogelijke nadelen. Meestal gebruik je bisfosfonaten niet langer dan 5 jaar. Het is namelijk niet bewezen is dat ze daarna nog goed werken en de kans op bijwerkingen wordt groter als je de medicijnen langer gebruikt.

Kijk voor meer informatie of thuisarts.nl.

Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg

Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg

We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over botontkalking. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!

Lees ook onze andere artikelen!