Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding wil zeggen dat er vocht en / of slijm uit je vagina komt. Het hebben van vaginale afscheiding is normaal en komt bij iedere vrouw voor. Het wordt gemaakt door de slijmvliezen die daar zitten. Meestal is de afscheiding doorzichtig of wit. Als het opdroogt, wordt het een beetje geel van kleur. Het ruikt vaak wat zuur. Het kan ook dat je niks ruikt. Het verschilt per vrouw hoeveel afscheiding je vagina aanmaakt. Door verschillende oorzaken kun je ineens meer last hebben van vaginale afscheiding of kan de afscheiding veranderen van kleur of geur.

Hoe ontstaat vaginale afscheiding?

Het hebben van méér of andere vaginale afscheiding dan normaal, kan verschillende oorzaken hebben. Tijdens je menstruatiecyclus kan de kleur en geur van je afscheiding veranderen; zo kun je bijvoorbeeld merken dat je méér afscheiding hebt rondom je eisprong. Ook seksuele opwinding, SOA’s, de anticonceptiepil, een pessarium en zwangerschap kunnen invloed hebben op je afscheiding. Daarnaast kunnen door het gebruik van zeep of vaginale spoelingen bacteriën en schimmels in je vagina groeien die je lichaam in de war brengen, waardoor je meer vocht of slijm gaat aanmaken.

Hoe wordt vaginale afscheiding behandeld?

Klachten van vaginale afscheiding komen vaak door te veel wassen; zeep en allerlei andere middelen zoals vaginale spoelingen kunnen je vagina irriteren. Was je vagina dus alleen met water en gebruik niets anders. Droog je vagina voorzichtig na het wassen of douchen. Wrijf niet te hard met een handdoek, want de huid rond de vagina gaat makkelijk stuk. Gebruik liever geen inlegkruisjes en krab zo weinig mogelijk aan je vagina. Seks hebben als je vagina nog droog is, kan ook voor irritatie van de slijmvliezen zorgen. Gun jezelf de tijd om opgewonden te raken, en gebruik eventueel een glijmiddel. Let op: in sommige condooms kan een middel in zitten wat zaad doodt. Dat kan soms ook je vagina irriteren.

Veelgestelde vragen

Kan vaginale afscheiding kwaad?

Het hebben van vaginale afscheiding hoort er bij. Als je méér afscheiding hebt dan normaal, is dat meestal niet erg. Vaak gaat het binnen een paar weken of na je volgende menstruatie vanzelf weer over.

Is het verstandig om bij de drogist een vaginale capsule of een vaginale spoeling te kopen als ik last heb van toegenomen afscheiding?

Vaginale capsules of vaginale spoeling hebben alleen effect bij een bacteriële of schimmelinfectie. Dit is maar in sommige gevallen van toegenomen afscheiding de oorzaak. Daarom raden we aan niet meteen naar de drogist te gaan en allerlei middeltjes te proberen. Je lichaam probeert namelijk door de afscheiding het probleem zelf al op te lossen. We raden aan om heel even af te wachten en anders contact op te nemen met je huisarts.

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Neem in de volgende gevallen contact met ons op:

  • Als je veel jeuk of pijn hebt
  • Als je een branderig gevoel bij het plassen hebt
  • Als je afscheiding een andere kleur of een vieze geur heeft
  • Als je ook pijn hebt in je onderbuik
  • Als je denkt dat je een SOA zou kunnen hebben
  • Als je afscheiding rood of bruin is, terwijl je niet (net ) ongesteld bent (geweest)
  • Als je na de overgang veel last krijgt van vaginale afscheiding
  • Als je na vier weken nog steeds last hebt van veel vaginale afscheiding, terwijl je geen jeuk of pijn hebt

Maak ook altijd een afspraak als je 15 jaar of jonger bent en je last hebt van vaginale afscheiding, ook als je er geen andere klachten bij hebt!

Meer informatie vind je op:

Geschreven door Martine – huisarts bij Fonkelzorg

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over vaginale afscheiding. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze praktijken. Je bent van harte welkom!