Ouderenzorg

De ouderenzorg ziet er een heel stuk anders uit dan een aantal jaar geleden. Tegenwoordig wonen mensen steeds langer thuis, ook als er lichamelijk of geestelijk ongemakken beginnen te komen. Zo woont driekwart (!!) van de 85 tot 89 jarige bejaarden nog zelfstandig!

Ons streven

De praktijken onder Fonkelzorg streven ernaar dat (kwetsbare) ouderen zolang mogelijk in hun eigen, vertrouwde omgeving kunnen wonen mits de veiligheid dit toelaat. Want, veiligheid boven alles. Bij ons staat de patiënt centraal, wij zullen dus altijd luisteren en kijken waar we u mee kunnen helpen. Dit doel proberen we na te leven door preventief te handelen. Daarom komt de praktijkondersteuner ouderenzorg of verpleegkundige graag eens bij u langs om kennis te maken en te kijken waar wij u eventueel in kunnen ondersteunen. U hoeft het namelijk niet alleen te doen.

Hulpvraag signaleren

Als wij een hulpvraag signaleren, voor nu of in de toekomst, op bijvoorbeeld lichamelijk, psychisch en of sociaal vlak, kunnen wij in overleg met u de beste zorg leveren. Denk hierbij aan geheugenstoornissen, gedragsproblemen, eenzaamheid, depressie, vallen en mobiliteitsproblemen etc. Wij kunnen bijvoorbeeld kijken met u naar een alarmsysteem, zodat hulp snel ter plaatse is. Daarbij kijken we ook samen naar welk alarmsysteem het beste bij u past.

Korte lijntjes

Wij hebben korte lijntjes met uw huisarts en hebben regelmatig contact met bijvoorbeeld de specialist ouderenzorggeneeskundige, wijkverpleegkundige, apotheker, diëtiste, fysiotherapeut, casemanager dementie, WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), Ons Welzijn en het CIZ.

CIZ

CIZ staat voor Centrum Indicatiestelling Zorg. Dit is een organisatie die onderzoekt of u in aanmerking komt voor een indicatie voor langdurige zorg. Een indicatie kan nodig zijn wanneer u niet meer thuis kunt wonen en opgenomen moet worden in een verpleeghuis. Of als u naar een verzorgingshuis gaat of gehandicaptenzorg krijgt.

Sylvana Hazenveld

Geschreven door Sylvana – huisarts bij Fonkelzorg

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over de ouderenzorg. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze praktijken. Je bent van harte welkom!