De pil vergeten

Wat vervelend als je de pil een keer vergeten bent in te nemen. Gelukkig hoeft dit niet te betekenen dat je gelijk zwanger kan zijn als je daarna seks hebt gehad. Wel is het altijd belangrijk om bij het vergeten van de pil, te kijken wat je het beste kan doen om te voorkomen dat je zwanger kan worden.

Eenfase pil

De meest gebruikte pil is de eenfase pil. Deze pil heeft 21 pilletjes op een strip in dezelfde kleur. In elk pilletje zitten twee hormonen (oestrogenen en progestagenen). Je slikt elke dag dezelfde pil en na drie weken heb je een stopweek.

De adviezen in dit blog gaan over deze pil, de eenfase pil. Dit geldt NIET voor de minipil, de meerfasenpil of de pilstrip met 28 pillen. Weet jij niet welke pil je slikt? Kijk dan in de bijsluiter of neem contact op met je huisarts of apotheker.

Eén pil vergeten

Minder dan 12 uur geleden: gelukkig dat je nu al beseft dat je de pil vergeten bent. Je kunt de pil die je vergeten bent alsnog innemen. De volgende pil neem je gewoon in op het tijdstip dat je dat altijd doet. Als dit betekent dat je op dezelfde dag twee pillen moet slikken, is dat niet erg. Je bent dan voldoende beschermd.

Meer dan 12 uur geleden: de pil kan dan helaas minder goed werken. Dit hangt ook af in welke week je van de strip zit:

  • Week 1 (1e pil van de strip): bij ≥ 24 uur te laat starten: de laatst vergeten pil alsnog zo snel mogelijk innemen en een condoom gebruiken, totdat de pil 7 dagen aaneengesloten is ingenomen. Houd rekening met een zwangerschap als tijdens de voorgaande 5 dagen onbeschermde geslachtsgemeenschap heeft plaatsgevonden. Je kunt dan gebruik maken van de morning-afterpil, zie verderop in dit blog.
  • Week 1 (vanaf 2e pil van de strip): gemeenschap gehad 1 week vóór het vergeten van de pil? Neem dan contact op met je huisarts. Geen gemeenschap gehad? Neem de vergeten pil alsnog in, gebruik daarna 7 dagen een condoom en maak de strip af.
  • Week 2: neem de vergeten pil in en maak de strip af.
  • Week 3: twee opties. Stop met de strip en start de stopweek of neem de vergeten pil alsnog in, maak de strip af en start daarna direct met een nieuwe strip.

Ben je meer dan één pil vergeten? Kijk dan op onderstaande websites of bel met je huisarts voor meer informatie.

Vergeet je vaker de pil? Dan kun je ook eens nadenken over andere vormen van anticonceptie, waar je niet dagelijks aan hoeft te denken. Bijvoorbeeld een spiraaltje, een implanon (anticonceptie staafje) of de prikpil.

Morning-afterpil slikken

De morning-afterpil kan in bepaalde situatie voorkomen dat je zwanger raakt. We hebben hieronder een stappenplan voor je opgesomd.

  1. Je kunt een morning-afterpil slikken. Hoe eerder je na onbeschermde seks (liefst binnen 12 uur) de morning-afterpil slikt, hoe kleiner de kans op een zwangerschap.
  2. Er zijn 2 soorten morning-afterpillen. Een werkt tot 3 dagen en de ander werkt tot 5 dagen na onbeschermde seks. Je kunt de morning-afterpil bij de drogist of apotheek kopen zonder recept.
  3. Maak gewoon de strip van de pil af, ook als je een morning-afterpil hebt geslikt.
  4. Gebruik de komende 7 dagen een condoom als je seks hebt.

Veel gestelde vragen over het vergeten van de pil

Hoe kan ik zorgen dat ik de pil niet meer vergeten?

We sommen enkele tips voor je op. Zet elke dag op een vast tijdstip een alarm in je telefoon. Koppel het innemen van de pil aan iets wat je elke dag doet, zoals tanden poetsen of je lenzen in doen. Bewaar een extra pilstrip in je tas voor als je een keer niet thuis komt, dan heb je deze altijd bij je.

Wat zijn andere anticonceptiemethoden waar ik niet dagelijks aan hoef te denken?

Denk bijvoorbeeld aan het spiraaltje (koper of hormoon), implanon of de prikpil. Wil je meer weten over welke vorm van anticonceptie voor jou het beste is? Neem contact op met je huisarts en bespreek waar je mee zit.

Ik heb moeten overgeven en/of last van diarree, is de pil nog betrouwbaar?

Indien je binnen 3–4 uur na inname van de pil hevig hebt moeten overgeven of heb je diarree, dan moet je binnen enkele uren later een nieuwe pil innemen. Dit kan tot uiterlijk 36 uur na inname van de laatste pil die nog goed in het lichaam is opgenomen. Als deze periode voorbij is, gelden de adviezen zoals bij het vergeten van de pil. Bij één niet opgenomen pil door hevig overgeven of diarree blijft de betrouwbaarheid gehandhaafd (met uitzondering van de eerste pil direct na de stopweek).

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Heb je vragen over andere vormen van anticonceptie, heb je een andere pil dan de eenfase combinatiepil of ben je meer dan één pil vergeten, neem dan contact op met je huisarts of bezoek de website van thuisarts.nl: ik ben de pil vergeten.

Bekijk een overzicht van eenfase combinatiepillen.

Sylvana Hazenveld

Geschreven door Sylvana – huisarts bij Fonkelzorg

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over de pil. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze praktijken. Je bent van harte welkom!