Crème of zalf bij een huidaandoening

De crèmes of zalven die je krijgt bij een huidaandoening worden ook wel corticosteroïden genoemd. In dit artikel lees je hoe deze middelen werken en wat de bijwerkingen kunnen zijn.

Wat is een huidaandoening?

Bij een huidaandoening of huidontsteking heb je jeukende plekken op je huid. Op die plekken kunnen ook schilfers, bultjes en/of korstjes komen te zitten. Als je een lichte huidskleur hebt, zijn deze plekken rood. Bij een getinte of donkere huidskleur kunnen de plekken donkerder zijn. Een voorbeeld van zo’n huidaandoening is eczeem.

Hoe ontstaat een huidaandoening?

Op je huid leven bacteriën. Meestal zorgen die niet voor klachten. Maar als je huid beschadigd is of als je een huidziekte hebt zoals eczeem, kunnen de bacteriën een infectie veroorzaken. Hierdoor kan je een ontstoken huid krijgen. Je hebt dan jeuk, pijn en/of rode plekken.

Wat zijn crèmes of zalven bij een huidaandoening?

De crèmes of zalven bij een huidaandoening heten corticosteroïden. Ze bevatten een middel dat ontstekingen kan remmen. Je huid wordt daardoor minder rood en je hebt minder last van jeuk. Je huid kan weer nieuwe huidcellen aanmaken en herstellen, waardoor je minder schilfers op je huid krijgt.

Corticosteroïden voor de huid zijn er in verschillende vormen:

  • Crèmes voor plekken die een beetje nattend zijn.
  • Zalven voor plekken die heel erg droog zijn.
  • Lotions en vloeibare crèmes voor delen van de huid waar veel haar zit.

Bij ontstoken eczeem kan je een zalf of crème krijgen waar ook een antibioticum in zit (fusidinezuur). Dit werkt tegen de bacterie die de infectie veroorzaakt.

Bijwerkingen

Als je voor een lange tijd corticosteroïden gebruikt op je huid, kan je huid kwetsbaarder worden. Het is daarom belangrijk dat je de crème of zalf niet langer gebruikt dan dat je huisarts heeft gezegd. Meestal is dat maximaal 2 weken achter elkaar.

Vroeger werden crèmes of zalven bij een huidaandoening ook wel ‘hormooncrème of -zalf’ genoemd. Hierdoor zijn veel mensen bang voor bijwerkingen. We weten tegenwoordig gelukkig dat er heel weinig bijwerkingen van corticosteroïden zijn. Het is wel belangrijk dat je de adviezen van je huisarts goed opvolgt. Smeer de crème bijvoorbeeld niet vlakbij je ogen. Sterkere crèmes mag je ook niet in je gezicht of in de plooien van je lijf (bijvoorbeeld oksels of liezen) gebruiken.

Het gebruik van de crème en zalf

Gebruik de crème of zalf altijd op de manier zoals de huisarts je verteld heeft. Zorg ervoor dat er geen crème, zalf of lotion op de gezonde delen van je huid komt.

Als je net bent begonnen met het gebruiken van de crème of zalf, moet je het elke dag gebruiken. Meestal is 1 keer per dag genoeg. Het heeft geen zin om vaker te smeren. De kans op bijwerkingen is dan ook groter.

Als je huidaandoening minder wordt, hoef je de crème of zalf steeds minder te gebruiken. Bijvoorbeeld 3-5 dagen per week in plaats van iedere dag. Gebruik op de andere dagen een vette basiscrème of -zalf voor je huid. Een goed afbouwschema vind je hier.

Crème of zalf vergeten?

Als je dit nog dezelfde dag ontdekt, mag je de crème of zalf alsnog smeren. Je hoeft dan niet extra veel te gebruiken. Om te voorkomen dat je vergeet te smeren, kan het handig zijn om de crème of zalf op een goed zichtbare plek te bewaren.

Wat kun je nog meer doen bij een huidaandoening?

  • Zorg ervoor dat je niet krabt.
    • Hou je nagels kort.
    • Zoek afleiding bij jeuk.
    • Draag verbandhandschoenen in de nacht.
  • Voorkom dat je huid uitdroogt.
    • Ga niet te lang, te vaak of te warm in bad.
    • Gebruik badolie zonder parfum in plaats van zeep of badschuim.
    • Gebruik dagelijks een vette basiscrème, zoals vaselinecetomacrogolcrème of vaselinelanettecrème. Ook als je geen klachten meer hebt.
  • Draag loszittende kleding van katoen en vermijd het dragen van wol.
  • Zet de verwarming in huis niet te hoog.

Kijk voor meer informatie op serviceapotheek.nl.

Felicia van Berkel

Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg

Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg

We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over crème en zalf bij een huidaandoening. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!

Lees ook onze andere artikelen!