Carpaal Tunnel Syndroom 

Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) wordt ook wel het carpaletunnelsyndroom genoemd en komt vaker voor bij mensen met diabetes mellitus, ofwel suikerziekte. Het Carpaal Tunnel Syndroom is een klachtenpatroon veroorzaakt door een beknelling van de zenuw. Aan de binnenzijde van de pols zit een tunnel waar een zenuw en pezen doorheen lopen: de carpale tunnel. Is deze tunnel te nauw door een zwelling, dan raakt een handzenuw (nervus medianus) in de knel en kan dit klachten geven. De klachten die daardoor ontstaan in je hand noemen we het Carpaal Tunnel Syndroom.

Oorzaken en symptomen CTS

Oorzaken van de zwelling van het Carpaal Tunnel Syndroom: 

 • Je met je hand of pols snelle, steeds dezelfde bewegingen maakt (bijvoorbeeld typen); 
 • Je handen, polsen of armen vaak te maken hebben met trillingen (bijvoorbeeld bij werken met een drilboor); 
 • Je je hand steeds lang achter elkaar ver naar voren of naar achteren gebogen houdt (in plaats van recht, in het verlengde van de onderarm). 

Symptomen bij het Carpaal Tunnel Syndroom:

 • Tintelingen in duim/wijsvinger en middelvinger, met name in de nacht;
 • Krachtverlies/dingen uit handen laten vallen;
 • Klachten verminderen bij wapperen van hand en/of warm water;
 • Bepaalde houdingen verergeren de klachten (buigen van de pols, lang in zelfde houding).

Behandeling Carpaal Tunnel Syndroom

Je kunt (tijdelijk) minder last hebben van de klachten als je met tussenpozen je handen beweegt zonder ze al te veel te belasten.

Klachten CTS verminderen door:

 • De polsen te buigen en strekken 
 • Een vuist te maken 
 • De vingers te strekken en spreiden
 • Met je handen wapperen 

Voor de nacht kan het ook nog helpen om eventueel (tijdelijk) met een spalk te slapen, waardoor de pols in een neutrale houding wordt gehouden. Bij hevige pijnklachten kan paracetamol genomen worden.  

Als bovenstaande adviezen niet helpen dan kan eventueel een injectie gegeven worden of een operatie om de carpale tunnel open te maken, zodat de zenuw weer meer ruimte heeft.  

Veelgestelde vraag over CTS

Is een operatie de beste behandeling? 

Bij een Carpaal Tunnel Syndroom hoef je niet meteen geopereerd te worden. Er bestaat een aanzienlijke kans dat de klachten minder worden, zeker als mensen jonger zijn en de klachten nog niet zo lang hebben. Een spalk is dan een goed alternatief wat makkelijk toepasbaar is en niet duur is.  

Wanneer moet je contact opnemen met je huisarts?

Als klachten niet over gaan ondanks bovengenoemde behandelingen en/of verergeren dan raden wij het aan om een afspraak te maken bij je huisarts. 

Voor meer informatie over het Carpaal Tunnel Syndroom kun je terecht op thuisarts.nl

leora maas huisarts

Geschreven door Leora Maas – huisarts bij Fonkelzorg

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over het Carpaal Tunnel Syndroom. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze praktijken. Je bent van harte welkom!