Heb ik iets gebroken? 

Een ongeluk zit in een klein hoekje; een misstapje op de stoeprand, uitglijden op je fiets en struikelen over de hond. Hierbij kan je vervelend vallen en jezelf behoorlijk bezeren. Soms kom je er redelijk goed vanaf met ‘slechts’ blauwe plekken, kneuzingen of schaafwonden maar je kan ook de pech hebben dat je iets breekt!  

Wat is een botbreuk? 

Je hebt in je lichaam in totaal 206 botten. In theorie kan in al deze botten een breuk (ofwel een fractuur) voorkomen, maar meestal breek je een bot in je arm of je been. De klachten zijn vaak hetzelfde, onafhankelijk van welk bot je breekt. Je voelt pijn op de plaats waar de breuk zit, bewegingen zijn moeilijk en heel pijnlijk en rondom de pijnlijke plek ontstaat een zwelling. Deze zwelling is eigenlijk een diepe blauwe plek die ontstaat door de breuk. Soms kan je het bot horen breken, maar dat hoeft niet. Ook kan je soms een krakend/knappend geluid horen zonder dat je iets breekt.

Wat is een kneuzing?  

Een kneuzing (ook wel een contusie) is een beschadiging van het weefsel onder je huid, de huid is daarbij meestal niet beschadigd. Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.  

Wat kan je zelf doen bij een kneuzing? 

Bij een kneuzing is het belangrijk dat je voor jezelf een balans zoekt tussen bewegen en rust houden. Je mag het gekneusde lichaamsdeel gewoon gebruiken en kan daarbij niets beschadigen. Als je het te weinig rust geeft, kan het wel meer pijn gaan doen en kan het herstel langer duren. Pijnstilling is dan ook erg belangrijk. Begin met 3-4x per dag paracetamol 1000mg. Daarbij kan je altijd een sterkere pijnstiller innemen zoals ibuprofen, gebruik dat maximaal 3x per dag 400mg. Als je twijfelt over welke pijnstillers jij mag gebruiken, overleg dan even met de doktersassistente.

Wat is de behandeling van een botbreuk? 

Met een röntgenfoto kan de breuk worden aangetoond en kan er ook gekeken worden naar de ernst van de breuk. De behandeling van een botbreuk hangt onder andere af van de conditie van de patiënt, maar ook van waar de breuk precies is en hoe het bot gebroken is. Er zijn drie mogelijkheden: rust, gips of een operatie. Bij breuken in bijvoorbeeld het bekken gebied, de ribben of het sleutelbeen kan tijdelijke rust al voldoende zijn om een breuk te laten genezen. Er is dan geen aanvullende behandeling zoals gips of operatie nodig. Soms is dat wel nodig; met gips kunnen gebroken botstukken zo goed mogelijk op hun plaats worden gehouden, zodat ze weer aan elkaar kunnen gaan groeien. Bij een operatie worden gebroken botstukken aan elkaar gezet met schroeven en pinnen. 

Veelgestelde vragen wanneer je denkt dat je iets gebroken hebt

Wat moet je doen als je een kneuzing hebt?

Als je een kneuzing hebt, zijn er drie dingen belangrijk om te doen. In eerste instantie moet je koelen, dit is nuttig tot 48 uur nadat het gebeurd is om de zwelling te verminderen. Daarnaast is goede pijnstilling belangrijk, begin met 3-4x per dag 1000mg paracetamol. Mocht dat niet voldoende zijn, kan je daarbij ibuprofen 3x per dag 400mg gebruiken. Tot slot kan je gaan mobiliseren op geleide van de pijn, dat betekent letterlijk dat je moet gaan bewegen voor zover dat gaat en daarbij je eigen grens gaat opzoeken.

Hoe lang duurt een zwelling bij een kneuzing? 

De zwelling kan na een aantal dagen alweer minder gaan worden, dit ligt er ook aan of je direct nadat het gebeurd is gekoeld hebt. De kneuzing kan wel nog langer aanhouden, ook als de zwelling al weg is.

Hoe lang kun je last hebben van een kneuzing? 

Een lichte kneuzing kan ongeveer drie weken duren. Indien je een zware kneuzing hebt opgelopen kan dat veel langer aanhouden, houd rekening met gemiddeld zes weken.   

Wanneer moet je contact opnemen?

Denk je dat je iets gebroken hebt? Bel direct 112 of de spoedlijn van de huisarts indien:  

  • Er een lichaamsdeel is losgerukt van je lichaam;
  • Er een wond zichtbaar is waar veel bloed uitkomt of als je bot uitsteekt door je huid;
  • Als de ziet dat je arm/been in een verkeerde stand ligt.

Indien het bovenstaande niet aan de orde is, is het belangrijk om alvast pijnstilling in te nemen en te beginnen met koelen. Neem daarna contact op indien:  

  • Je het lichaamsdeel niet meer kan gebruiken;
  • Je veel pijn hebt ondanks de pijnstillers;
  • Er een flinke zwelling of blauwe plek te zien is;
  • Bij twijfel of vragen over welke pijnstillers je mag gebruiken.  

Geschreven door Rianne Dalebout – Huisarts bij Fonkelzorg

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over ‘Heb ik iets gebroken?’. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze praktijken. Je bent van harte welkom!