Wat is de kans op een miskraam?

Een miskraam krijgen is erg verdrietig en kan een grote invloed hebben op je leven. In dit artikel lees je wat de kans op een miskraam is, wat er gebeurt bij een miskraam en wat je daarna kan verwachten.

Wat is een miskraam?

Als een zwangerschap vóór de 16e week eindigt en het vruchtje ineens wordt afgestoten door het lichaam, wordt dat een spontane abortus of miskraam genoemd. Soms kan er op de echo al te zien zijn dat er geen hartactie meer is, voordat het lichaam het vruchtje daadwerkelijk heeft afgestoten.

Ongeveer 10-15% van alle zwangerschappen eindigt voor de 16e week in een miskraam. Meestal vinden deze miskramen al plaats vóór de 13e week en vaak zelfs nog eerder. Daardoor weten sommige vrouwen nog niet eens dat ze zwanger zijn en denken ze dat het om een normale menstruatie gaat.

Oorzaken van een miskraam

Er wordt vaak gevraagd naar wat de oorzaak kan zijn van een miskraam. Vaak is hier geen duidelijk antwoord op. Wel weten we dat er bij miskramen meestal iets fout gaat aan het begin van de zwangerschap, waardoor de cellen van de man en de vrouw niet helemaal goed verdeeld worden. Hierdoor kan het vruchtje niet goed doorgroeien en wordt het afgestoten door het lichaam.

Bij hogere leeftijd, hogere kans op miskraam.

De leeftijd van de vrouw tijdens de zwangerschap bepaalt voor een groot deel de kans op een miskraam. Voor vrouwen onder de 35 jaar is de kans dat een zwangerschap in een miskraam eindigt ongeveer 1 op 10. Tussen de 35 en 40 jaar eindigt 1 op de 5-6 zwangerschappen in een miskraam. Tussen de 40 en 45 jaar is de kans 1 op 3. De kans neemt dus toe met de leeftijd.

Andere risicofactoren zijn overgewicht, roken en alcoholgebruik. Verder kunnen sommige geneesmiddelen een miskraam veroorzaken. Check dus voordat je zwanger wil worden altijd goed of je alle medicijnen bij een zwangerschap mag blijven doorgebruiken.

Sporten en stress geen oorzaak voor miskraam.

Een miskraam wordt niet veroorzaakt door sporten of stress. Seks is ook niet schadelijk tijdens de zwangerschap en leidt dus ook niet tot een miskraam. Verder is het goed om te weten dat een miskraam niet voorkómen kan worden door rustig aan te doen.

Symptomen bij een miskraam

Er zijn verschillende dingen die je zou kunnen merken bij een miskraam:

  • Vaginaal bloedverlies
  • Menstruatiepijn
  • Zwangerschapsverschijnselen (zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid) worden ineens minder
  • Hevig krampende pijn in de baarmoeder

Vaak komt een miskraam na de eerste tekenen van bloedverlies binnen een paar dagen of weken op gang. Je merkt dan dat de krampende pijn in de baarmoeder en het bloedverlies steeds erger worden.

Tijdens de miskraam

Tijdens de miskraam wordt in de loop van een aantal uren het vruchtzakje uit de baarmoeder afgestoten. Het vruchtzakje is herkenbaar als een klein, met vocht gevuld blaasje met een omhulsel waar roze vlekken op zitten. Dit is echter lang niet altijd goed te zien. Meestal zie je wel (grote) bloedstolsels. Deze zijn donkerrood en glad. Als je het vruchtje wil opvangen, is het beste om door een zeef te plassen als je naar de WC moet. Nadat het vruchtzakje naar buiten is gekomen, is de pijn bijna meteen over. Het bloedverlies wordt dan meestal ook snel minder.

Om de pijn te verzachten kan je pijnstillers nemen (bijvoorbeeld Paracetamol of Ibuprofen). Ook is het verstandig om je even ziek te melden op je werk en om te zorgen dat je niet alleen bent tijdens de miskraam. Het is handig om iemand te hebben die je in de gaten kan houden, zowel voor lichamelijke als psychische hulp.

Het gebruik van tampons of een menstruatiecup tijdens het bloedverlies door de miskraam is niet zo verstandig. Je hebt dan meer kans op een ontsteking aan je baarmoeder. Je kan daarom beter maandverband gebruiken.

Wacht met seks, zwemmen en in bad gaan altijd tot het bloedverlies helemaal voorbij is. Je kan hierdoor namelijk ook sneller een ontsteking krijgen.

Een miskraam constateren

Met een echo kan bekeken worden of de zwangerschap nog goed gaat. Vanaf de 6e week kan je met een echo ook zien of het hartje van het vruchtje klopt. In dat geval is de kans op een miskraam klein, maar niet volledig uitgesloten.

Als je tijdens je zwangerschap bloedverlies krijgt, is er altijd een kans dat het om een miskraam gaat. Het is dan niet altijd nodig om een echo te laten maken om te weten of je een miskraam hebt. Dit wordt vanzelf duidelijk aan de hand van je klachten. Een echo verandert ook niks aan de uitkomst van de zwangerschap: er is niks wat je nog kan doen om de miskraam te voorkómen als je lichaam het vruchtje al aan het afstoten is. Het is daarom goed om af te wachten wat er gaat gebeuren, ook al voel je je daardoor erg onzeker en kan het moeilijk zijn.

Als op de echo gezien is dat het hartje van het vruchtje niet meer klopt maar als je lichaam het nog niet aan het afstoten is, zijn er drie mogelijkheden:

  • Afwachten
  • Medicijnen
  • Ingreep in het ziekenhuis (curettage)

Afwachten

Je kan er voor kiezen om af te wachten totdat de miskraam vanzelf op gang komt. Dit gebeurt meestal binnen één tot twee weken na het eerste bloedverlies of nadat gezien is dat het hartje niet meer klopt: 50% van de vrouwen maakt dan binnen twee weken de miskraam door.

Medicijnen

Als het te lang duurt voor je lichaam het vruchtje zelf afstoot of als je niet daar niet (meer) op wil wachten, kan je van de verloskundige of gynaecoloog tabletten krijgen om de miskraam sneller op te wekken. Er zijn tabletten om door te slikken, maar ook om in je vagina in te brengen. Je bepaalt samen met de zorgverlener welke tabletten voor jou het fijnste zijn. Daarna wacht je thuis af of de medicijnen werken. Als de medicijnen werken, komt de miskraam meestal na één tot twee dagen op gang. Deze verloopt dan ongeveer op dezelfde manier als wanneer je lichaam het vruchtje zelf zou hebben afgestoten. Deze medicijnen werken bij ongeveer 50-80% van de vrouwen. Soms is het nodig om nog een keer de medicijnen te nemen om de miskraam te laten beginnen.

Ingreep in het ziekenhuis (curettage)

Een curettage is een korte operatie in het ziekenhuis. Hierbij maakt een gynaecoloog de baarmoederholte via de vagina leeg met een soort schrapertje, zuigertje of slangetje. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Je krijgt hiervoor een lichte narcose. Deze ingreep heeft vaak niet de eerste voorkeur, omdat er een kans is op verklevingen in je baarmoeder (syndroom van Asherman). Hierdoor kan het zijn dat je daarna meer moeite hebt om opnieuw zwanger te raken.

Alle behandelingen hebben voor- en nadelen. Deze worden door de verloskundige of gynaecoloog altijd met jou en je partner besproken, voordat je een keuze hoeft te maken.

Geen extra risico’s bij volgende zwangerschap

Na een miskraam is de kans op een succesvolle nieuwe zwangerschap meestal groot. Als het bloedverlies na de miskraam helemaal gestopt is, kan je weer proberen om zwanger te raken als je daar aan toe bent. Het is dan extra belangrijk om zo gezond mogelijk te leven.

Als je na acht weken in de nieuwe zwangerschap op de echo een vruchtje ziet waarvan het hartje klopt, is de kans dat de zwangerschap goed blijft gaan 95-97%.

Het kan zijn dat je door de eerdere miskraam erg bezorgd bent geworden. Het vertrouwen zal langzaam terug moeten komen. Dit heeft tijd nodig. Als je hier heel gespannen over bent, praat er dan over met familie, vrienden, je verloskundige of de huisarts.

Als je vaker dan één keer een miskraam hebt meegemaakt, is het soms verstandig om meer onderzoek te laten doen naar of er in dat geval misschien toch een andere oorzaak is. Bespreek dit dan ook met de verloskundige of met je huisarts. Het is helaas niet mogelijk om een miskraam volledig uit te sluiten.

Kijk voor meer informatie op verloskundigedenbosch.nl of op Thuisarts.nl.

Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg

Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg

We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over miskramen. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!

Lees ook onze andere artikelen!