Wat gebeurt er met je bekken tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap en bevalling verandert er veel in je lichaam. Zo kan je bijvoorbeeld last krijgen van je bekken en bekkenbodem. In dit artikel lees je er meer over.

Wat zijn je bekken en de bekkenbodem?

Je bekken heeft twee bekkenhelften met daartussen het heiligbeen en het stuitje. Deze botstukken zijn met elkaar verbonden met drie gewrichten. Samen vormen ze een soort ring.

In het bekken zitten de bekkenorganen: de blaas, baarmoeder en endeldarm. Aan de onderkant van het bekken zitten de bekkenbodemspieren (ook wel de bekkenbodem genoemd). Deze spieren zorgen ervoor dat het bekken afgesloten is en de bekkenorganen ondersteund worden. De spanning in deze spieren zorgt ervoor dat urine en ontlasting kunnen worden opgehouden. Om goed te kunnen plassen en poepen, is het nodig dat je je bekkenbodem kan ontspannen.

Veranderingen in het bekken wanneer je zwanger bent

Wat verandert er allemaal in je bekken tijdens de zwangerschap?

  • Er komt steeds meer druk op de bekkenbodem, doordat de baarmoeder groeit en de foetus zwaarder wordt.
  • Later in de zwangerschap wordt ook de druk op de blaas groter, waardoor je vaker het gevoel hebt dat je moet plassen.
  • Door zwangerschapshormonen neemt de elasticiteit van de bekkenbodem en de banden rondom het bekken toe.
    • Dit is nodig om tijdens de bevalling ruimte te maken voor de baby. Hierdoor kan het soms lastiger worden om je bekkenbodemspieren aan te spannen. Vooral tijdens lichamelijke inspanning zoals bukken en tillen, maar ook als je niest of lacht, kan je hierdoor last van urineverlies hebben.
  • Tijdens de zwangerschap neemt de beweeglijkheid van de bekkenring toe. Dit kan zorgen dat je pijn krijgt in je bekken bij lang staan, lopen of zitten.

Bekken tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling worden je bekkenbodemspieren flink opgerekt. Na de bevalling kan je bekkenbodem daarom anders aanvoelen. Het kan dan lastig zijn om te voelen wanneer je naar het toilet moet. Soms krijg je hierdoor (tijdelijk) ook meer moeite met het ophouden van je plas of je ontlasting. Ook kan je een zwaar, drukkend gevoel hebben in de spieren van je onderbuik en / of vagina. Vaak worden je klachten gelukkig na een tijdje weer beter door het nemen van rust en geleidelijke opbouw van oefeningen.

Wanneer heb je meer kans op bekken(bodem)klachten na de bevalling?

Je hebt meer kans op klachten in de volgende gevallen:

  • Lage rugklachten of bekkenklachten vóór of tijdens de zwangerschap
  • Urineverlies vóór of tijdens de zwangerschap
  • Je vagina is ingescheurd tijdens de bevalling
  • Je hebt een vacuüm- of tangverlossing gehad
  • Je hebt langer dan 1 uur moeten persen
  • De baby woog bij de geboorte zwaarder dan 4000 gram

Herstel van het bekken en de bekkenbodem

Niet alle klachten van het bekken en de bekkenbodem zijn te voorkomen: ieder lichaam reageert anders op de veranderingen rondom de zwangerschap. Wel is het belangrijk om ook tijdens je zwangerschap voldoende te blijven bewegen, sporten (onder begeleiding) en alvast bekkenbodemoefeningen te doen om je bekkenbodemspieren te trainen. Vraag hiervoor advies aan je verloskundige.

Herstel na de bevalling kost natuurlijk altijd tijd. Zorg ervoor dat je je lichaam genoeg rust geeft en dat je het bewegen en oefenen rustig opbouwt, waardoor je overbelasting, langer aanhoudende klachten of nieuwe klachten voorkomt.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Als je erg veel last hebt van bekkenklachten of als deze 6 weken na je bevalling nog niet over zijn, is het verstandig om begeleiding of hulp te zoeken. Neem hiervoor contact op met een bekkenfysiotherapeut of vraag advies aan je huisarts. Zij kunnen je helpen met goed advies en oefeningen die passen bij jouw situatie.

Kijk voor meer informatie op thuisarts.nl of verloskundigedenbosch.nl.

Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg

Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg

We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over het bekken en de bekkenbodem tijdens zwangerschap. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!

Lees ook onze andere artikelen!