Zwanger op reis

Op reis gaan terwijl je zwanger bent, hoeft geen probleem te zijn. Toch zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.

Wat is er anders aan reizen tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent, veranderen er veel dingen in je lichaam. Zo is bijvoorbeeld je weerstand verminderd, waardoor je een hoger risico op infecties hebt. Ook is de kans dat je medische hulp nodig hebt groter als je zwanger bent. Onder andere om die redenen is het verstandig om goed voorbereid te zijn als je op reis gaat en eventueel je reisplannen aan te passen.

Vaccinaties

Er zijn vrouwen die het het niet fijn vinden om tijdens hun zwangerschap gevaccineerd te worden. Toch mogen de meeste vaccinaties tijdens de zwangerschap gewoon gegeven worden als je ze nodig hebt om op reis te gaan. Zogenaamde ‘levende vaccins’ (bijv. tegen gele koorts) worden meestal echter niet gegeven tijdens de zwangerschap. De risico’s voor het ongeboren kind zijn bij dit soort vaccins namelijk groter, maar worden altijd afgewogen tegen het risico op een infectie tijdens de reis.

Als je reisplannen hebt in combinatie met een zwangerschapswens, is het verstandig om je van tevoren al te laten vaccineren. Het advies is om de eerste maand na een vaccinatie tegen gele koorts, bof, mazelen en rode hond nog niet zwanger te worden.

Ziekten en klachten op reis

Algemeen

Niet alle medicijnen mogen gebruikt worden tijdens de zwangerschap; let hier dus altijd op en vraag het zo nodig na bij een arts of apotheker! Paracetamol mag je wel gewoon innemen als het nodig is.

Malaria en gele koorts

Reizen naar gebieden met malaria of gele koorts wordt sterk afgeraden tijdens de zwangerschap. Een infectie met deze ziekten vormt op dat moment namelijk een ernstige bedreiging voor zowel moeder als ongeboren kind. Laat je vooraf dus uitgebreid informeren over de risico’s als je toch van plan bent op reis te gaan naar een gebied waar deze ziekten voorkomen.

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree kan je niet altijd voorkomen, zelfs niet als je extra let op een goede hygiëne. Diarreeremmers worden tijdens de zwangerschap meestal afgeraden. Wel kan je ORS gebruiken; dit stopt diarree niet maar kan voorkomen dat je uitdroogt.

Zorg dat je altijd contact opneemt met een arts bij één of meer van de volgende klachten:

 • Langer dan 24 uur diarree
 • Meer dan 3 keer waterdunne ontlasting binnen 8 uur
 • Diarree met slijm en / of bloed
 • Diarree in combinatie met overgeven

Koorts

Hoge koorts kan een negatieve invloed hebben op het ongeboren kind. Neem daarom als je zwanger bent tijdens je reis en je koorts hoger is dan 38.5°C altijd contact op met een arts.

Vliegreizen tijdens de zwangerschap

Als je langer dan 36 weken zwanger bent, mag je meestal niet meer mee met een vliegtuig. Dit is vanwege de kans op een vroegtijdige bevalling. Bij een tweelingzwangerschap mag je al vanaf 32-34 weken niet meer vliegen. Let op, de regels verschillen per luchtvaartmaatschappij: check dit dus goed als je een vliegreis gaat boeken! Ook is het medisch onverantwoord voor zowel moeder als kind om binnen zeven dagen na de bevalling te gaan vliegen.

Mocht je toch willen gaan vliegen tijdens je zwangerschap, gelden de volgende adviezen:

 • Zorg ervoor dat je elk half uur een stukje kan lopen om zo trombose te voorkomen
 • Vraag naar een zitplaats aan het gangpad, zodat je meer beenruimte hebt
 • Drink genoeg water

Overige adviezen

 • Overleg vooraf met je huisarts over de medicijnen die je tijdens zwangerschap mag gebruiken / meenemen op reis.
 • Bij een verhoogd gezondheidsrisico kun je beter geen (verre) reis maken.
 • Vraag voordat je een vliegreis boekt naar het beleid van de luchtvaartmaatschappij met betrekking tot de zwangerschapsduur waarbij je nog mag vliegen.
 • Controleer vooraf of je reisverzekering de kosten dekt bij eventuele medische problemen op reis.
 • Let extra op je persoonlijke hygiëne.
 • Kies voor een reisbestemming met voldoende medische voorzieningen.
 • Zorg ervoor dat je nooit te lang boven 3000 meter hoogte verblijft.
 • Neem altijd contact op met een arts als je ziek wordt en / of koorts krijgt.

Meer informatie vind je op ggdreisvaccinaties.nl.

Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg

Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over zwanger op reis. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!

Lees ook onze andere artikelen.