Uitleg coronavirus aan kinderen

Ineens is alles anders. Niemand weet hoe lang de gevolgen van het coronavirus nog merkbaar zullen zijn. De huidige (thuis)situatie zorgt voor de nodige onzekerheden en vragen bij ouders. Hoe leid je de combinatie van zorg, werk, schooltaken en ontspanning in goede banen en waar kun je terecht als dat niet goed lukt? Wellicht heb je ook zorgen over de gezondheid en het welzijn van je kinderen; ook voor hen is dit een spannende tijd.

Hoe veerkrachtiger je met de huidige situatie kunt omgaan, des te waarschijnlijker is het dat jullie er samen sterker uitkomen. Op internet zijn inmiddels talloze opvoedtips en -adviezen met betrekking tot het coronavirus te vinden. Als huisartsenpraktijk willen we je graag helpen om door de bomen het bos nog te kunnen onderscheiden!

Praten met je kind(eren) over het coronavirus

Ook jonge kinderen krijgen meer mee van de onrust die momenteel heerst dan je wellicht zou denken. Op internet kun je voor kindjes die nog niet op school zitten een verhaaltje vinden van Nijntje over het coronavirus. Voor kinderen tot ongeveer 8 jaar legt het filmpje ‘De corona’s op gezinsvakantie‘ duidelijk uit wat het coronavirus is en hoe kinderen kunnen bijdragen aan het stoppen van de verspreiding ervan. Met oudere kinderen kun je het Jeugdjournaal kijken. Naar aanleiding daarvan kun je met elkaar hun vragen beantwoorden en bespreken wat deze situatie van jullie als gezin vraagt. Bij het maken van gezamenlijke afspraken is het belangrijk om aandacht te hebben voor wat lastig is of zou kunnen worden en hoe jullie dat kunnen oplossen. De website van het NJI bevat een hoop betrouwbare en nuttige informatie voor zowel ouders als kinderen. Ook op de website ‘gezin en corona‘ kun je terecht voor nieuws, inspiratie en tips (let op, een deel van de info op deze site is nu nog vooral gericht op gemeente Den Haag; wellicht volgt er op korte termijn een versie voor andere gemeentes).

Medische vragen

Voor vragen over de gezondheid van je kind(eren) kun je zoals gewoonlijk uiteraard altijd bij onze praktijk terecht. In eerste instantie zal de assistente je een aantal vragen stellen, zodat we kunnen bepalen of het wenselijk is om een afspraak op het (telefonisch) spreekuur van de huisarts of de physican assistant te plannen. Nieuw is de optie om te videobellen met een praktijkmedewerker. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een telefoon / tablet / computer / laptop, een wifiverbinding en een e-mailadres!

Normaal gesproken kun je met vragen over (de ontwikkeling van) je kind ook terecht bij het consultatiebureau / de GGD. Hun medewerkers zijn nu echter druk bezig met extra taken rondom het coronavirus. Belangrijk om te weten, is dat de volgende afspraken wél altijd doorgaan: maternale kinkhoestvaccinatie (22 weken prik voor zwangeren), gehoortest pasgeborenen, 4 weken consult (1e bezoek pasgeborene aan de jeugdarts) en alle vaccinaties voor kinderen tot en met de 14 maanden prik (BMR).

Andere hulp nodig?

Kom je er met bovengenoemde hulpbronnen niet uit en gaat het thuis niet goed? Of ben je bezorgd over iemand in jouw omgeving? Neem dan contact op met Veilig Thuis Brabant Noordoost. Je kunt ze 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via 0800-2000.

Sylvana Hazenveld

Geschreven door Sylvana – huisarts bij Fonkelzorg

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over het coronavirus. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze praktijken. Je bent van harte welkom!