Stoppen met roken tijdens Stoptober

Als Georgina Verbaan, Rick Brandsteder en Ernst Daniël Smid het kunnen, dan kun jij het ook! We hebben het natuurlijk over stoppen met roken tijdens Stoptober, die gaat binnenkort weer van start.

Tijdens het roken verbrand tabak en komt er nicotine, teer en koolmonoxide vrij die je vervolgens in je longen terecht komt. De nicotine is de verslavende stof waar je de sigaret voor waarschijnlijk voor opsteekt maar de teer en koolmonoxide krijg je er gewoon bij.

Met name teer is heel slecht voor je longen, dat gaat op de trilharen vastzitten waardoor die niet meer goed werken en uiteindelijk zelfs verdwijnen. Die trilharen heb je nodig om vuil in je longen af te voeren. Als dat niet meer werkt moet je het eruit hoesten en daarvan gaan je longblaasjes kapot. Dan kan het vuil naar binnen komen en in je cellen gaan zitten. Eenmaal daar kan het erfelijk materiaal aangepast worden en kan er een wildgroei van cellen ontstaan wat we ook wel (long)kanker noemen.

Er zijn goede middelen voor om je te helpen te stoppen met roken. Stoptober is daarvan een heel goed voorbeeld. Door 28 dagen te stoppen met roken ga je al de positieve effecten ervaren en ben je de meeste ontwenningsverschijnselen kwijt. Via een app blijf je op de hoogte van de voordelen en wordt je door de moeilijke periodes geholpen.

Rook je nog en wil je gaan stoppen met roken? Doe dan mee met Stoptober of maak een afspraak met onze praktijkondersteuners die je kunnen helpen.