Ik heb een ontstoken oog

Oogontsteking wordt in de medische term conjunctivitis genoemd; een ontsteking (-itis) aan het bindweefsel van het oog (conjunctiva). Het is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog. In dit blog gaan we dieper in op een oogontsteking, wat zijn de symptomen, wat kun je zelf doen tegen een oogontsteking en is er medicatie voor?

Wat is een oogontsteking?

Oogontsteking is een ontsteking aan het bindweefsel van het oog. Dit bindweefsel is doorzichtig en bekleed zowel het oog zelf als de binnenkant van de oogleden. Meestal ontstaat een oogontsteking door een verkoudheidsvirus, maar soms ook door een bacterie. Dit kan aan één enkel of beide ogen tegelijkertijd voorkomen. Meestal zijn er geen medicijnen nodig bij een oogontsteking en gaat de ontsteking na verloop van tijd met de juiste hygiëne maatregelen vanzelf weer over.

Symptomen van een ontstoken oog

Een ontstoken oog is makkelijk te herkennen. We zetten de meest voorkomende symptomen van een oogontsteking voor je op een rij. 

 • Rood oogwit en/of rode oogleden.
 • Tranend oog.
 • Vorming van slijm of pus aan de binnenkant van de oogleden.
 • Vastplakken van de oogleden door pus- en slijmvorming, vooral na slaap.
 • Branderig gevoel.
 • Het gevoel alsof er iets in het oog zit, zoals een zandkorreltje.
 • Jeukend oog.
 • Zwelling van de oogleden.

Het kan ook zo zijn dat je oog geïrriteerd is door een allergische reactie zoals bij hooikoorts, dit kan dezelfde klachten geven.

Wat kun je zelf doen tegen een ontstoken oog?

Een oogontsteking kun je in de meeste gevallen zelf behandelen. Een aantal praktische tips: 

 • Reinig de ogen twee keer per dag, bij voorkeur in de ochtend en voor het slapengaan. Reinig je ogen met kraanwater in combinatie met wat babyshampoo. Breng dit aan op een wattenschijfje of staafje en strijk daarmee van de zijkant van je oog naar de neuszijde van je oog. Herhaal dit een aantal keer, totdat er geen pus of slijm meer achterblijft.
 • Gebruik tijdelijk geen make-up op of rond de ogen.
 • Draag een zonnebril bij te veel licht.
 • Wrijf niet in de ogen en raak deze ook niet aan. Zo voorkom je dat het andere oog ook ontstoken raakt. Het verminderd de irritatie.
 • Let op de hygiëne. Was je handen voldoende en gebruik schone handdoeken, zowel bij het drogen na het wassen van je handen als na het douchen.
 • Stop met het dragen van contactlenzen, totdat de ontsteking volledig weg is. Zorg ervoor dat je lenzen altijd goed gereinigd zijn en je handen gewassen zijn voordat je de lenzen in brengt.

Medicatie bij een ontstoken oog

In de meeste gevallen is er geen medicatie nodig, een oogontsteking met behulp van bovenstaande adviezen wordt vanzelf weer beter. Wel kunnen de klachten eventueel verzacht worden met kunsttranen in de vorm van oogzalf of oogdruppels. Echter werkt dit niet in het geval wanneer de oogontsteking veroorzaakt wordt door een virus. Een bacteriële oogontsteking gaat meestal ook vanzelf over. Kies je toch voor antibiotica? Houd dan rekening met de volgende nadelen; het veroorzaken van extra irritatie of het ontwikkelen van een allergie tegen het antibioticum.

In sommige gevallen kan er antibiotica gegeven worden, ook in de vorm van oogzalf of oogdruppels. Antibiotica wordt voorgeschreven als je een oogziekte hebt, pas geopereerd bent aan een van de ogen of een verminderde weerstand hebt door medicatie gebruik of andere behandelingen, denk hierbij aan chemotherapie. Neem in bovenstaande gevallen contact op met je huisarts, zij kunnen kijken wat ze het beste voor je kunnen doen.

Veelgestelde vragen over oogontsteking

Kan een oogontsteking kwaad?

Nee, een oogontsteking zelf kan geen kwaad. Volg bovenstaande adviezen op. Werken deze niet of is er geen verbetering na 14 dagen, neem dan contact op met je huisarts.

Wat kan ik het beste doen tegen een oogontsteking?

Draag geen lenzen en/of make-up, houd je ogen schoon en wrijf niet in de ogen.

Is het mogelijk om antibiotica te krijgen bij oogontsteking?

Ja dat is mogelijk, indien strikt noodzakelijk. In normale gevallen wegen de baten van antibiotica niet zwaarder dan de eventuele lasten en versnelt het de genezing niet of nauwelijks.

Wanneer bel ik de dokter voor een ontstoken oog?

Probeer eerst na te gaan wat je zelf kunt doen tegen een oogontsteking. Blijft de ontsteking langer dan 14 dagen aanhouden zonder verbetering, neem dan contact op met de doktersassistenten om te kijken wat ze voor je kunnen doen.

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Neem direct contact met je huisarts op in het geval van de volgende klachten bij een oogontsteking:

 • Onscherp zien
 • Minder zien
 • Dubbel zien
 • Niet kunnen verdragen van licht
Sylvana Hazenveld

Geschreven door Sylvana – huisarts bij Fonkelzorg

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over oogontsteking. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze praktijken. Je bent van harte welkom!