Moedervlekken

Moedervlekken worden in het Latijns Naevus genoemd en we hebben ze bijna allemaal wel. Maar wat is een moedervlek nu precies? Wanneer is een moedervlek kwaadaardig? Moet een moedervlek behandeld worden? In dit blog vertellen we je meer over moedervlekken.

Wat is een moedervlek?

Een moedervlek is een plekje op je huid dat meer bruin pigment aanmaakt dan de rest van je huid en daardoor opvalt. Een normale moedervlek kan dan ook geen kwaad en hoeft niet om gezondheidsredenen behandelt te worden. Wel kunnen er cosmetische overwegingen zijn om een moedervlek te behandelen. Daarnaast kunnen er plekjes op de huid aanwezig zijn waarvan je denkt dat het een moedervlek is, maar huidkanker (zoals een melanoom) kan zijn.

Huidkanker / melanoom

Ben je bang dat jouw moedervlek kwaadaardig kan zijn? In dat geval let je op het volgende:

  • De vorm van de vlek: is de vorm regelmatig of anders dan rond of ovaal?
  • De begrenzing: is de overgang van de moedervlek naar de normale huid scherp en duidelijk of vaag en onduidelijk?
  • De kleur: bestaat de moedervlek uit één gelijk verdeelde kleur of komen er ook andere kleuren voor? Dit kan wit, zwart, blauw of rood zijn.
  • De grote: meet de moedervlek op en kijk of deze 6 millimeter is of groter?
  • Veranderingen: is de moedervlek snel gegroeid of veranderd in de laatste tijd? Of merk je dat de moedervlek begint te jeuken of bloeden?

Is jouw moedervlek rond of ovaal, duidelijk scherp begrensd, egaal van één kleur, 5 mm of kleiner en hebben er geen veranderingen opgetreden de laatste tijd? Dan is er naar alle waarschijnlijkheid niks aan de hand en heb je een onschuldige moedervlek. Wijken één van bovenstaande aspecten af, neem dan contact op met de huisarts of stuur een foto in ter beoordeling. Zorg er wel voor de foto van goede kwaliteit is en scherp genomen.

Behandeling moedervlek

Een gezonde moedervlek heeft geen behandeling nodig. Bij afwijkingen laat je de moedervlek(ken) beoordelen door een huisarts. Heb je een afwijkende moedervlek dan kan deze door jouw huisarts verwijderd worden. Na verwijdering wordt de moedervlek opgestuurd en gecontroleerd op de aanwezigheid van kanker.

Veelgestelde vragen over moedervlekken

Binnen onze praktijken krijgen we vaker vragen over moedervlekken. We hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet.

Kan een moedervlek kwaad?

Nee, een gezonde moedervlek kan geen kwaad. Het is slechts een hoopje cellen in de huid die meer bruinpigment maken.

Wanneer haal je een moedervlek weg?

Je haalt een moedervlek weg bij verdenking op afwijkingen zoals huidkanker of om cosmetische redenen.

Een familielid heeft huidkanker, wat moet ik doen en heb ik het ook?

Vraag wat voor een soort huidkanker jouw familielid heeft (gehad). Vaak is het niet erfelijk, maar een aanleg voor meer risico kan dat wel zijn. Neem contact op met je huisarts om dit te bespreken.

Wanneer contact opnemen met de huisarts

Je kunt contact opnemen met de huisarts als jouw moedervlek een aparte vorm heeft, de overgang naar de normale huid vaag is, uit meerdere kleuren bestaat, groter is dan 6 mm of verandert met de tijd. Neem ook contact op met je huisarts wanneer je het niet vertrouwd.

Sylvana Hazenveld

Geschreven door Sylvana – huisarts bij Fonkelzorg

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over moedervlekken. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij één van onze praktijken. Je bent van harte welkom!