Mijn kind heeft een heupontsteking
Kinderen kunnen plotseling een heupontsteking krijgen. Dit kan vervelend zijn, zeker als je niet weet wat het is of hoe je er mee moet omgaan. In dit artikel lees je alles over heupontsteking bij kinderen.
Wat is een heupontsteking?
Bij een heupontsteking is één van de heupen ontstoken. Dit komt vooral vaak voor bij kinderen van 2 tot 12 jaar oud. Jongens hebben er vaker last van dan meisjes.
Meestal gaat de ontsteking binnen 10 dagen vanzelf over.
Hoe ontstaat een heupontsteking?
Het is niet helemaal bekend waardoor een plotselinge heupontsteking bij een kind ontstaat. Er zitten namelijk geen bacteriën of virussen in de heup.
Er wordt daarom gedacht dat de heupontsteking komt na een virus op een andere plek in het lijf. Bijvoorbeeld een verkoudheid of griep.
Wat merk je aan je kind bij een heupontsteking?
Bij een heupontsteking kan je de volgende dingen merken aan je kind:
- Moeite met lopen of helemaal niet meer willen lopen.
- Pijn in 1 heup.
- Je kind is niet ziek en heeft geen koorts.
Wat kan je zelf doen bij een heupontsteking?
Een heupontsteking gaat altijd vanzelf weer over. Meestal gebeurt dit binnen 10 dagen. Vaak gaat de pijn al eerder weg.
Bij een heupontsteking mag je kind gewoon lopen en alles doen. Soms kan de heup wel pijn doen. Het kan dan helpen om je kind een aantal dagen te laten rusten.
Je kan daarbij een kussentje onder het bovenbeen leggen, zodat het been een beetje gebogen is.
Medicijnen bij een heupontsteking
Als je kind veel pijn heeft, kunnen pijnstillers helpen om de pijn minder te maken. Ook zorgen pijnstillers ervoor dat je kind goed kan blijven bewegen. Als je pijnstillers aan je kind wil geven, kan je dat het beste op vaste tijdstippen doen. Ook als je kind op dat moment (nog) geen pijn heeft. Geef de pijnstillers een aantal dagen achter elkaar en kijk daarna of er langzaamaan weer mee gestopt kan worden.
Het is het beste om Paracetamol te gebruiken. Hoeveel Paracetamol je moet geven, staat op de verpakking. Dit verschilt namelijk per leeftijd of gewicht van je kind. Laat je kind nooit langer dan 2 weken iedere dag Paracetamol slikken, behalve als je (huis)arts heeft gezegd dat dit mag.
Er zijn ook andere pijnstillers (zoals Ibuprofen) die je kan geven aan je kind. Maar die zijn meestal niet nodig bij een heupontsteking. Het is ook niet altijd verstandig om dit soort pijnstillers te nemen, omdat ze vaak voor andere klachten zorgen. Lees daarom altijd goed in de bijsluiter of je kind ze wel mag gebruiken. Als je het niet zeker weet, vraag dan eerst advies aan je huisarts voordat je ze aan je kind geeft.
Wanneer naar de dokter?
Neem altijd contact op met je huisarts in de volgende gevallen:
- De klachten zijn na 10 dagen nog steeds niet weg.
- Je kind krijgt koorts.
- De klachten waren verdwenen, maar komen ineens weer terug.
- De pijn wordt erger.
- Je kind wordt ziek(er).
De huisarts kan dan onderzoeken of er misschien iets anders aan de hand is.
Kijk voor meer informatie op thuisarts.nl.
Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg
Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg
We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over heupontsteking bij een kind. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!
Lees ook onze andere artikelen!