Ik wil stoppen met medicijnen tegen depressie

Als je medicijnen tegen depressie gebruikt en je je beter gaat voelen, wil je er misschien weer mee stoppen. In dit artikel leggen we uit hoe je op een goede manier kan stoppen met medicijnen tegen depressie.

Wat zijn medicijnen tegen depressie?

Er bestaan verschillende soorten antidepressiva. SSRI’s (zoals Citalopram en Sertraline) zijn de anti-depressiva die in Nederland het meest worden voorgeschreven. Dit is een groep medicijnen die ervoor zorgt dat de hoeveelheid serotonine in je hersenen hoger wordt. Dit kan helpen tegen depressies en angststoornissen. Er zijn ook nog andere groepen antidepressiva, zoals bijvoorbeeld TCA’s en lithium. In ons artikel ‘gebruik van antidepressiva‘ lees je hier meer over.

Wanneer stop ik met antidepressiva?

Als je medicijnen tegen depressie goed werken, is het slim om ze in ieder geval 6 maanden te blijven gebruiken. Als je al eerder een depressie gehad hebt, kan je ze het beste totaal minstens 12 maanden gebruiken. Anders is de kans groot dat je weer somber wordt als je met de medicijnen stopt.

Hoe stop ik met antidepressiva?

Als je wil stoppen met medicijnen tegen depressie, is het belangrijk dat je dit niet te snel doet. Je huisarts en apotheker kunnen helpen om de medicijnen langzaam af te bouwen. Je gaat dan steeds iets minder van het medicijn slikken. Elke keer dat je minder slikt, moet je lichaam daar even aan wennen. Dat kan tijd kosten. Als je te snel stopt, kan je vervelende klachten krijgen.

Stop niet ineens helemaal met je antidepressiva!

Stop dus nooit ineens met je medicijnen tegen depressie. Neem je pillen ook nooit 1 dag wel en 1 dag niet. Ze helpen dan niet goed en je hebt meer kans op bijwerkingen.

Klachten bij het stoppen met medicijnen tegen depressie

Als je stopt met antidepressiva, kan je soms weer (nieuwe) klachten krijgen. Vooral als je te snel minder medicijnen neemt of één keer met de medicijnen bent gestopt.

Klachten die je zou kunnen merken zijn:

  • Angst
  • Onrust
  • Misselijkheid
  • Duizeligheid
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Geen eetlust
  • Moeite met slapen
  • ’s Nachts vaak wakker worden
  • Sneller geïrriteerd raken
  • Brandend of prikkend gevoel aan je huid

Meestal beginnen de klachten een aantal dagen nadat je minder medicijnen bent gaat slikken. Meestal duren de klachten ongeveer één week. Soms duren ze langer. Dit kan erg vervelend zijn. Neem contact op met je huisarts als de klachten je zorgen baren.

Advies bij het stoppen met antidepressiva

Afbouwschema voor stoppen met medicijnen

Stoppen met antidepressiva doe je door er steeds wat minder van in te nemen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door elke week of elke twee weken de helft minder te slikken.

Je huisarts kan samen met jou een schema maken om op een goede manier minder medicijnen te gaan slikken. Hoe snel je kan afbouwen, verschilt namelijk per medicijn en per persoon. Laat je hierin goed adviseren door je arts.

Langzamer stoppen met medicijnen

Als je klachten hebt gekregen toen je minder medicijnen ging gebruiken, bijvoorbeeld doordat je een pil was vergeten, moet je misschien een langzamer afbouwschema maken met je huisarts.

Je slikt dan elke week maar een heel klein beetje minder van het medicijn, in plaats van de helft minder. Met zo’n schema duurt het ongeveer 7 weken om volledig te stoppen. Je gaat door met afbouwen zolang het goed gaat.

Je huisarts kan ook je apotheker vragen om te helpen bij het stoppen met de medicijnen. Soms moeten er namelijk speciale pillen besteld worden, of krijg je vloeibare medicijnen (druppels) in plaats van tabletten. Daardoor kan je langzamer afbouwen.

Wanneer moet ik de huisarts bellen?

Bel altijd meteen je huisarts of psycholoog / psychiater als je denkt dat je depressie weer erger wordt. Zeker als je ook gedachten aan de dood of aan zelfmoord hebt.

Neem ook altijd contact op als je klachten krijgt wanneer je je medicijn gebruik verminderd. Mogelijk adviseert je huisarts je tijdelijk een ander medicijn tegen de klachten. Zoals bijvoorbeeld een slaapmiddel.

Als de klachten heel erg zijn, kan je misschien een stap terug nemen in je afbouwschema. Je slikt dan dus tijdelijk weer meer medicijnen. De meest vervelende klachten gaan dan binnen 24 uur weer weg. Daarna kan je weer langzaam verder met het minderen van de medicijnen. Zorg dat je dit altijd in goed overleg met je huisarts doet.

Kijk voor meer informatie op thuisarts.nl

Felicia van Berkel

Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg

Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg

We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over stoppen met medicijnen tegen depressie. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!

Lees ook onze andere artikelen!