Krentenbaard

Krentenbaard (impetigo) is een besmettelijke ontsteking van de huid. Je hebt bij krentenbaard last van wondjes, rode plekjes of met vocht gevulde blaasjes die opengaan. Soms jeuken deze, waardoor je (zeker met langere nagels) de infectie kan verspreiden over je lichaam. Meestal zit het op je gezicht, je armen of benen. Het kan er op de kin uitzien als krenten; daar komt de Nederlandse naam vandaan. Het komt het meeste voor bij kinderen onder de 12 jaar, maar ook volwassenen kunnen last krijgen van krentenbaard.

Hoe ontstaat krentenbaard?

Krentenbaard wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie kunnen we tijdelijk of langer bij ons dragen, bijvoorbeeld in onze neus, zonder dat we hier iets van merken. Wanneer de bacterie in contact komt met de huid, en vooral met plekken waar de huid al beschadigd was, kan krentenbaard ontstaan. Vaak was er dus al iets met je huid, bijvoorbeeld een insectenbeet of een klein wondje, maar het kan ook ontstaan als je een schimmelinfectie hebt omdat je bijvoorbeeld tussen je tenen niet goed afdroogt, als je eczeemplekjes kapot gekrabd hebt of als je luizen hebt of had.

Je huid is je grootste en meest zichtbare orgaan, dus een infectie hiervan heeft invloed op je gezondheid, maar ook hoe je naar jezelf en anderen kijkt. Een infectie kan besmettelijk zijn, wat andere mensen soms afschrikt. Wanneer je medicijnen gebruikt die ervoor zorgen dat je minder weerstand hebt, kan krentenbaard gevaarlijk zijn.

Behandeling van krentenbaard

Eigenlijk is behandeling niet per se nodig, want krentenbaard geneest vaak ook vanzelf binnen zeven dagen. Toch kan het wel tot 30 dagen duren voordat het over is; in die tijd kun je anderen besmetten. Daarom wordt bij kleine plekjes meestal een antibioticacrème (fusidinezuur) gegeven, die je drie keer per dag op alle plekjes moet smeren. Ook als de plekjes weg zijn, moet je de crème nog een paar dagen gebruiken, maar niet langer dan 14 dagen achter elkaar. Na genezing zie je meestal niets meer van de infectie die je gehad hebt.

Wat kun je zelf doen bij krentenbaard?

De volgende maatregelen kunnen de krentenbaard niet verhelpen of voorkomen, maar kunnen wel ervoor zorgen dat de klachten niet verergeren en dat je anderen niet besmet:

  • Niet krabben aan de wondjes
  • Probeer de wondjes niet aan te raken
  • Was je handen regelmatig
  • Houd de nagels schoon en kort
  • Gebruik na het douchen telkens een schone handdoek

Veel gestelde vragen

Ik denk dat mijn kind krentenbaard heeft, klopt dat? 

Vaak denken ouders dat het krentenbaard is en hebben ze daarin ook gelijk.  

Mag mijn kind wel naar school of naar het kinderdagverblijf? 

Er is eigenlijk geen bezwaar, maar een school of kinderdagverblijf bepaalt zelf de regels voor hun locatie. Na twee dagen smeren of gebruik van pillen kan je kind sowieso weer gaan.  

Hoe zorg ik dat andere kinderen of ikzelf het niet krijgen?  

Net als bij corona: regelmatig je handen wassen met zeep en nagels kort houden. Probeer je kind niet te laten krabben, gebruik een handdoek maar één dag en speciaal alleen voor je geïnfecteerde kind, was de handdoeken, ondergoed en sokken op 60 graden. Het is verstandig om dingen die kleine kinderen vaak aanraken iedere dag even te poetsen met zeep. 

Er zit een dikkere plek (zwelling) in de hals van mijn kind, kan dat kwaad?  

Meestal is dit een teken dat het lichaam aan het werk is om de infectie op te ruimen. Als de zwelling rood, warm of pijnlijk wordt, of als ‘ie er langer dan 6 weken zit, maak dan een afspraak op het spreekuur. 

Wanneer moet je contact opnemen?

Neem contact op met de praktijk: 

  • Wanneer er toch méér plekjes komen tijdens het smeren van de crème (fusidinezuur) of bij zieker worden, kan het zijn dat antibiotica nodig is (drankje of pillen).
  • Als krentenbaard vaak terugkomt, is het soms nodig om te onderzoeken of de bacterie op het lichaam blijft en moet er misschien langere tijd zalf in de neus gesmeerd worden.

Meer informatie vind je op: 

Yvonne Fonkelzorg

Geschreven door Yvonne – verpleegkundig specialist bij Fonkelzorg

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over krentenbaard. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Je bent van harte welkom!