Ik heb nekpijn
Veel mensen hebben wel eens last van nekpijn. Vaak gaat dit binnen een paar weken weer over. In dit artikel lees je wat je kan doen als je last hebt van nekpijn of nekklachten.
Wat is nekpijn?
Pijn in de nek komt regelmatig voor. Ongeveer twee van de drie mensen hebben er wel eens last van. Meestal gaat het binnen een paar weken weer weg.
Bij sommige mensen duren nekklachten echter langer dan zes maanden. Als dat zo is, noemen we het “chronische nekpijn”.
Waardoor komt nekpijn?
De oorzaak van nekpijn is niet altijd helemaal duidelijk. Het kan bijvoorbeeld komen door:
- Overbelasting
- Spanningsklachten
- Een verkeerde (slaap)houding
- Een verkeerde of onverwachte beweging
- Slijtage (artrose)
Ook als je valt of je ergens tegen stoot, kan je nek pijn gaan doen. Vaak komt dit doordat je door de onverwachte beweging een spier verrekt. Je spieren worden dan stijf als reactie op de pijn. Soms kunnen die spieren zo strak, hard en stijf worden dat het voelt alsof je nek vast zit. Dit kan veel pijn geven en je hoofd kan scheef komen te staan. Dit heet een “acute torticollis”.
Meer zeldzame oorzaken van nekpijn zijn bijvoorbeeld:
- Botontkalking
- Door botontkalking kunnen de nekwervels inzakken, waardoor gemakkelijker wervelbreuken kunnen ontstaan. Deze breuken veroorzaken pijn. Botontkalking komt vaker voor bij vrouwen na de overgang.
- Nekhernia
- Hierbij drukt een kraakbeenschijf tegen een zenuwbaan die naar je arm loopt. Meestal heb je hierdoor meer pijn in je arm dan in je nek; je voelt een scherpe of schietende pijn en soms heb je ook tintelingen of minder kracht in je arm.
Wat merk je bij nekpijn?
Bij nekpijn heb je last van een hevige of zeurende pijn in je nek. Nekpijn kan plotseling ontstaan of juist geleidelijk. Door de pijn kan je bepaalde houdingen niet meer aannemen of sommige bewegingen moeilijker of niet meer maken.
Het kan zijn dat de pijn samengaat met een stijf gevoel. Ook kan de pijn uitstralen naar je hoofd, schouder of arm.
Wat kan je zelf doen bij nekpijn?
Veel mensen vinden het fijn om de pijnlijke plekken warm te houden. Soms gebruiken mensen hiervoor speciale kussens en halskragen, of crèmes of gels die warmte geven. De werking hiervan is echter niet bewezen.
Wat wèl helpt en belangrijk is, is dat je ondanks de pijn blijft bewegen en dat je probeert om je dagelijkse bezigheden te blijven doen. Pijn betekent namelijk niet dat bewegen kwaad kan of dat er iets ernstigs aan de hand is. Als je je toch zorgen maakt over de pijn, word je vaak meer gespannen en krijg je ook méér last. Het duurt dan langer voor de pijn weer over is.
Probeer bij nekpijn voorzichtig je nek te bewegen met de volgende oefeningen:
- Buig je hoofd naar voren en naar achteren.
- Probeer links over je schouder naar achter te kijken; daarna doe je hetzelfde naar rechts.
- Beweeg je linker oor naar je linker schouder; daarna doe je hetzelfde aan de rechterkant.
- Herhaal al deze bewegingen 10x en doe de oefeningen totaal 2x per dag.
Soms lukt het niet om je nek heel ver te bewegen. Probeer het dan na een paar dagen opnieuw of neem pijnstilling in (lees verder bij “Medicijnen bij nekpijn”).
Beter leren omgaan met spanning voorkomt nekpijn
Als je erg vaak last hebt van nekpijn, bedenk dan voor jezelf wat je kan doen om dit te veranderen. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld vooral last als ze onder spanning staan. Als je dit herkent, kan het helpen om beter met stress te leren om te gaan en ontspanningsoefeningen te doen. Ook zijn er cursussen die je hierbij kunnen helpen. Bespreek je spanningen met iemand die je vertrouwt of maak een afspraak op het spreekuur bij je huisarts of praktijkondersteuner (POH-GGZ) om er over te praten.
Als je nekklachten met je werk te maken hebben of mogelijk veroorzaakt worden door een verkeerde (werk)houding, zijn er misschien aanpassingen nodig op je werkplek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een in hoogte verstelbaar bureau, een ergonomisch gevormde muis of aanpassing van je taken. Dit kan je bespreken met je leidinggevende of de bedrijfsarts.
Ook de fysiotherapeut kan helpen!
Blijf je erg veel last houden van je nek en helpen de eerder genoemde tips en adviezen niet (genoeg)? Dan zou een fysiotherapeut je verder kunnen helpen. Deze probeert de oorzaak van je klachten te achterhalen en vervolgens te verhelpen met bijvoorbeeld oefeningen, massage of dry needling. Je hebt hiervoor geen verwijzing van de huisarts nodig.
Medicijnen bij nekpijn
Pijnstillers helpen het beste om de pijn te verzachten. Als je ze gebruikt, kan je ze het beste op een vaste tijd innemen. Ook al heb je misschien op dat tijdstip (nog) geen pijn. Neem de pijnstillers een aantal dagen achter elkaar in en kijk daarna of je er langzaamaan weer mee kan stoppen.
Het is het beste om Paracetamol te gebruiken. Slik hiervan twee pillen van 500 mg. tegelijk. Doe dit drie of vier keer per dag. Slik deze hoeveelheid nooit langer dan vier weken achter elkaar.
Als dit niet helpt, kun je ook andere pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac of Naproxen gebruiken. Dit zijn NSAID’s. Het is niet altijd verstandig om dit soort pijnstillers te nemen, omdat ze vaak andere klachten met zich mee kunnen brengen. Lees daarom altijd goed in de bijsluiter of je ze wel mag gebruiken. Als je het niet zeker weet, vraag dan eerst advies aan je huisarts voordat je ze inneemt.
Spierverslappers worden niet meer voorgeschreven tegen nekpijn. Je wordt er suf van en ze hebben een verslavende werking.
Wanneer moet ik naar de dokter?
Neem contact op met je huisarts in de volgende gevallen:
- Het gaat na een aantal dagen niet beter maar juist slechter met de nekpijn
- De nekpijn wordt niet minder na twee tot vier weken
- Bewegen van de nek na vier weken lukt niet genoeg
- De pijn straalt uit naar je arm
- De kracht of het gevoel in je arm vermindert
Neem direct contact op met je huisarts in de volgende gevallen:
- Je hebt plotseling een stijve nek met daarbij één of meer van de volgende klachten:
- Koorts
- Veel hoofdpijn
- Verwardheid
- Sufheid
- Meerdere keren overgeven
- Paarsrode uitslag op je huid
Kijk voor meer informatie op thuisarts.nl.
Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg
Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg
We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over nekpijn. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!
Lees ook onze andere artikelen!