Heb ik een maagbacterie?

Sommige mensen hebben een maagbacterie in de maag. Je kan hier maagpijn door krijgen, maar het is ook goed mogelijk dat je helemaal geen klachten ervaart. Heb je wel last van klachten? Gelukkig zijn er medicijnen die helpen. In dit artikel lees je er alles over!

Wat is een maagbacterie?

De maagbacterie (Helicobacter Pylori) kan in het slijmvlies van je maag komen te zitten. Slijmvlies is een dun laagje aan de binnenkant van je maag. In sommige landen komt de maagbacterie vaker voor. Dit is vooral in landen in Oost-Europa, rond de Middellandse Zee, het Midden-Oosten, Azië, Afrika, Midden-Amerika en Zuid-Amerika.

Van alle mensen met maagklachten hebben ongeveer 3 van de 10 mensen deze maagbacterie. Best veel dus! Het is niet bekend waarom sommige mensen een maagbacterie krijgen en andere niet. Vaak zit de bacterie al van kinds af aan in je lijf. Meestal heb je er geen last van.

Als de bacterie eenmaal in je maag zit, blijft die daar je hele leven. Behalve als je er een behandeling met medicijnen tegen krijgt. Deze behandeling is alleen nodig als je ook klachten hebt door de maagbacterie.

Wat merk je bij een maagbacterie?

De meeste mensen die de maagbacterie hebben, merken er niks van. Ze hebben dus helemaal geen klachten.

Sommige mensen kunnen wel klachten hebben, zoals:

  • Buikpijn
  • Een opgeblazen gevoel
  • Brandend maagzuur
  • Veel boeren laten
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Snel een vol gevoel na het eten

Het is niet helemaal duidelijk waarom de maagbacterie bij sommige mensen wel maagklachten geeft en bij andere mensen niet. Een maagbacterie is zeker niet de enige reden waardoor je last van maagklachten of maagzuur kan krijgen. Lees er hier meer over.

Kan de maagbacterie kwaad?

Meestal heb je geen ernstige klachten van de maagbacterie. Sommige mensen worden er wel ziek door. Je kan bijvoorbeeld een maagzweer krijgen. Je hebt dan veel pijn bovenin je buik. Deze pijn kan ’s nachts of na het eten erger worden. Ook is de kans op maagkanker iets groter als je klachten hebt van een maagbacterie. Dit is gelukkig bijna nooit de oorzaak van je klachten.

Als je veel last van je maag hebt, is het daarom soms nodig om een onderzoek te doen om te kijken of je de maagbacterie hebt. Tijdens dit onderzoek wordt je ontlasting onderzocht. In het ziekenhuis wordt soms ook een ademtest gedaan. Een kijkonderzoek van je maag (gastroscopie) is vaak niet nodig.

Als je de maagbacterie hebt, krijg je daar medicijnen voor. Als de bacterie weg is, heb je minder kans dat je opnieuw een maagbacterie krijgt. De kans op een maagzweer en maagkanker wordt daardoor dus ook kleiner.

Medicijnen bij de maagbacterie

Als je de maagbacterie hebt, krijg je verschillende soorten medicijnen. Hierdoor is de kans groot dat de bacterie weggaat en je klachten minder worden.

Meestal krijg je amoxicilline en claritromycine. Dit zijn antibiotica. Je neemt deze medicijnen allebei 1 week lang een paar keer per dag. Ook krijg je een maagzuurremmer, zoals esomeprazol. Deze neem je vijf weken lang. De eerste week twee keer per dag en daarna één keer per dag.

De maagzuurremmer zorgt ervoor dat je maag minder zuur wordt. Daardoor werken de antibiotica beter.

Het is erg belangrijk dat je alle medicijnen precies zo neemt als je arts je heeft verteld en zoals het op de verpakking staat. Je moet dus heel veel pillen slikken. Dat is soms moeilijk om vol te houden. Maar als je de medicijnen elke dag neemt, is de kans dat de bacterie weggaat erg groot.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Neem zo snel mogelijk contact op met de huisarts in de volgende gevallen:

  • Je ontlasting is ineens plakkerig of zwart
  • Je moet overgeven en er zit bloed bij
  • De pijn in je maag is zo erg dat je het niet vol kan houden
  • Je wordt suf of valt bijna flauw van de pijn
  • Je hebt erge buikpijn die erger wordt als je beweegt
  • Je hebt buikpijn en koorts

Neem ook contact op met de huisarts in de volgende gevallen:

  • De pijn in je maag gaat niet weg als je de medicijnen hebt gebruikt
  • Je klachten worden erger tijdens de behandeling
  • Je klachten blijven steeds terug komen na de behandeling

Kijk voor meer informatie op thuisarts.nl.

Felicia van Berkel

Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg

Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg

We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over de maagbacterie. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!

Lees ook onze andere artikelen!