Astma op reis
Als je astma hebt, kan je meestal gewoon op vakantie gaan. Toch zijn er een aantal extra dingen om rekening mee te houden.
Wat veroorzaakt astma?
Astma kan komen door overgevoeligheid voor bepaalde prikkels, of het kan erfelijk zijn en dus veel voorkomen in jouw familie.
Overgevoelig
Als je voor één of meerdere prikkels overgevoelig bent, reageren je longen meestal meteen na de prikkel. Soms krijg je echter pas een paar uur na blootstelling aan deze prikkel klachten van je ademhaling.
Er zijn verschillende soorten prikkels waarvoor je longen gevoelig kunnen zijn:
- Allergische prikkels
- Huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, schimmels, pollen van bomen, grassen of onkruiden, etc.
- Niet-allergische prikkels
- Verkoudheid, kou, rook, luchtvervuiling, veel beweging, stress, etc.
- Medicijnen
- Sommige mensen met astma merken dat ze meer last krijgen van hun ademhaling na het innemen van medicijnen, bijvoorbeeld van pijnstillers.
Erfelijk
Astma kan ook erfelijk zijn. Meestal zie je in een familie meerdere mensen die astma of een bepaalde allergie hebben. Vooral als (één van) je ouders of broer(s) / zus(sen) astma hebben, heb jij zelf ook meer kans om dit te krijgen.
Wat merk je bij astma?
Bij astma zijn er verschillende klachten die je zou kunnen merken:
- Benauwdheid
- Piepende ademhaling
- Veel hoesten, vooral ’s nachts
- Periodes waarbij je veel moet hoesten en veel slijm hebt
- Vermoeidheid (omdat ademen je veel moeite kost)
- Minder goede conditie, waardoor je minder goed kan bewegen en sporten
Voorbereidingen voor je reis
Als je op reis gaat, is een goede voorbereiding altijd belangrijk. Dit zijn dingen om extra rekening mee te houden als je astma hebt en op reis gaat:
- Bij astma kan je meer last hebben van luchtvervuiling, zoals bijvoorbeeld in grote steden veel voorkomt. Kies daarom voor een vakantiebestemming met weinig luchtvervuiling: de bergen of de zee zijn de beste bestemmingen.
- Zorg ervoor dat je ruim voor vertrek je klachten onder controle hebt. Ga eventueel langs bij je huisarts voor een extra controle. Soms is het bijvoorbeeld nodig om je dosering medicatie tijdelijk te verhogen, zodat je tijdens je reis minder risico loopt op aanvallen van benauwdheid. Ook kan je als het nodig is extra medicijnen voorgeschreven krijgen als je gaat vliegen.
- Zorg ervoor dat je voldoende medicijnen bij je hebt. Ga op tijd langs bij de apotheek om deze te halen. Ook kan je daar een reserve-inhalator en je medicijnpaspoort regelen.
Astmamedicijnen mee op reis
- Neem je astmamedicijnen mee in je handbagage, zodat je ze altijd bij de hand hebt. Zo voorkom je dat je ze kwijtraakt als er problemen zijn met je ruimbagage.
- Neem voldoende medicijnen uit Nederland mee. Soms kunnen dezelfde medicijnen in het buitenland namelijk een andere samenstelling hebben, waardoor ze minder geschikt kunnen zijn voor je. Daarnaast geeft het altijd gedoe en onnodige kosten als je bij een buitenlandse arts medicatie moet gaan regelen.
- Neem altijd een medicijnpaspoort mee als je op reis gaat. Dit kun je bij je apotheek halen.
- Probeer zoveel mogelijk temperatuurverschillen en een hoge luchtvochtigheidsgraad te vermijden. Hierdoor kan de werking van je medicijnen namelijk afnemen. Dit is vooral bij temperaturen boven de 25 graden een luchtvochtigheidsgraad van boven de 70% het geval.
Wanneer moet ik naar de dokter?
Neem met spoed contact op met een plaatselijke arts als je een longaanval (exacerbatie) hebt! Bij een longaanval merk je één of meer van de volgende klachten:
- Je wordt steeds benauwder en medicijnen helpen niet.
- Ook bij stilzitten ben je benauwd.
- Door de benauwdheid heb je moeite met het uitspreken van een hele zin.
- Je ademt heel snel.
- Je hart klopt heel snel.
Bel bij een ernstige longaanval meteen het plaatselijke noodnummer. Je hebt dan één of meer van de volgende klachten:
- Je kan bijna geen adem meer halen.
- Je wordt suf en kan niet antwoorden als iemand iets vraagt.
- Je huid wordt blauwpaars.
Zorg dat de mensen waarmee je op reis gaat ook weten wat ze moeten doen als je een longaanval hebt, zodat zij hulp kunnen inroepen als je niet zelf kan bellen.
Lees ook ons andere artikel over astma.
Meer informatie over astma vind je op Thuisarts.nl.
Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg
Nagekeken door Felicia – Huisarts bij Fonkelzorg
Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over astma op reis. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!
Lees ook onze andere artikelen.