Wat is astma?

Astma is een chronische ontstekingsziekte van de luchtwegen. Bij astma reageren de longen extra gevoelig op bepaalde prikkels. Dit kan klachten zoals vermoeidheid, hoesten, kortademigheid in rust of juist alleen bij inspanning en een piepende ademhaling veroorzaken. Je komt soms ondanks sporten niet goed op conditie. 

Hoe ontstaat astma?

Er zijn verschillende soorten astma te onderscheiden.  

Allergische astma ontstaat vaak op kinderleeftijd waarbij genetische factoren een rol spelen. Vaak wordt dit gezien in combinatie met andere allergieën en/of eczeem. Denk hierbij aan toenemende klachten reagerend op huisstof, grassen of pollen of bijvoorbeeld dieren. 

Niet-allergische astma waarbij de longen geïrriteerd raken door rook, uitlaatgassen, verschil in temperatuur of mist. Overgewicht kan een rol spelen, maar ook een doorgemaakte luchtweginfectie in het verleden kan chronisch overgevoeligheid van de luchtwegen veroorzaken. Werk gerelateerde astma kan ontstaan nadat lange tijd gewerkt is in een omgeving met veel (niet-) allergische stoffen. 

Astma ontstaat ook regelmatig op volwassen leeftijd. Herken je deze klachten? Bespreek het dan met je huisarts.

Behandeling van astma

Een behandeling van astma is met name gericht dat je zo min mogelijk ziektelast ervaart. Dit kunnen we bereiken door bijvoorbeeld de prikkel waar je op reageert te vermijden.   

Stel je hebt een allergie voor huisstof, waardoor jouw astma verergert, kan het volgende helpen: 

  • Een gladde vloerbedekking die je goed kan dweilen
  • Nat afstoffen
  • Goed ventileren  
  • Anti allergische matrassen
  • Soms is medicatie tegen de allergie nodig

Medicatie bij astma

Medicatie bij astma is meestal in de vorm van een of meerdere pufjes (inhalaties). Bij weinig klachten inhalatie helpen die voor een aantal uren de luchtwegen verwijd, bijvoorbeeld salbutamol. Als je deze meer dan twee keer per week nodig hebt, dan heb je misschien een inhalatie met ontstekingsremmer nodig.  

Heb je een of meerder inhalatie medicijnen, dan is het heel belangrijk om te controleren of je op de juiste manier inhaleert. Als dit niet goed gebeurt, krijg je het medicijn mogelijk niet in de longen binnen maar bijvoorbeeld in de mond. Dit helpt niet en hierdoor kun je een schimmelinfectie in de mond krijgen. Instructiefilmpjes zijn te vinden op inhalatorgebruik.nl. 

Na een inhalatie is het goed om de mond te reinigen. Dit doe je op de volgende manier. Met een slokje water gorgelen en uitspugen, daarna een slokje water doorslikken en daarna iets eten. 

Ook een gezonde leefstijl helpt bij astma. Denk aan conditie opbouwen, stoppen met roken en het nastreven van een gezond gewicht. Deze drie doelen verminderen de astma klachten aanzienlijk.

Veelgestelde vragen over astma

Ik hoest veel, heb ik dan astma?

Als je veel hoest kan dit een reden zijn om verder onderzoek te doen. De diagnose astma kan gesteld worden met behulp van een longfunctietest. Als de huisarts dit nodig vindt, kun je bij de praktijkondersteuner een afspraak maken voor deze test.  

Moet ik op controle komen als ik astma heb? 

De praktijkondersteuner ziet minimaal een keer per jaar de astma patiënten en verricht indien nodig een longfunctietest. Dan wordt gekeken of de astma goed onder controle is en of je longinhoud stabiel blijft. Heb je astma, maar al lang geen controle gehad? Dan kan je bij de doktersassistente een afspraak maken voor een controle bij de praktijkondersteuner. 

Wanneer moet je contact opnemen met de huisarts?

Ik heb astma, maar ineens veel meer last van kortademigheid en hoesten?.

In periodes waarbij je veel benauwder of kortademiger bent, is het goed om je te melden bij de huisarts. Een periode waarbij de benauwdheid erg toeneemt, noemen we een exacerbatie. Dit kan bijvoorbeeld komen door een luchtweginfectie. De huisarts zal beoordelen of je dan extra medicatie nodig hebt. De praktijkondersteuner bespreekt met jou wat je nog meer bij een exacerbatie kan doen, zoals extra pufjes of de inhalatie techniek extra oefenen. 

Meer informatie over astma

Wil je meer weten over astma? Dan raden wij je aan om eerst te kijken op www.thuisarts.nl en www.longfonds.nl. Voor verdere vragen, neem contact op met je huisarts.  

manon

Geschreven door Manon – Praktijkondersteuner Somatiek bij Fonkelzorg

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over astma. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze praktijken. Je bent van harte welkom!