Waarom doet mijn knie pijn?
Als je op je knie valt of een verkeerde beweging maakt, kan dat veel pijn doen. Deze pijn kan erg vervelend en soms hinderlijk zijn. Soms ligt de oorzaak voor pijn aan je knie dieper. In dit artikel lees je wat je kan doen als je knie pijn doet.
Waardoor krijg je pijn aan je knie?
Meestal krijg je pijn aan je knie als je ‘m bezeert na een val of verkeerde beweging, bijvoorbeeld:
- Als je op je knie bent gevallen
- Als je een verkeerde stap hebt gezet of valt bij het (hard)lopen
- Als je te snel probeert te stoppen bij het hardlopen
- Als je springt en draait tegelijk
- Als je te snel van richting verandert terwijl je loopt
- Als je struikelt
- Als je een sliding maakt
- Als je een bal schopt en het been waarop je staat wegdraait
- Als je een klap of trap tegen je been krijgt
Sporters krijgen vaker te maken met pijn aan de knie. Dit komt doordat de bovengenoemde bewegingen vaker gemaakt worden tijdens het sporten. Bij voetbal, hockey of skiën is het risico op een blessure het grootst.
Wanneer is pijn aan je knie ernstig?
Meestal zakt de pijn aan je knie relatief snel weer weg. Voelde of hoorde je iets knappen? Dan heb je mogelijk een gescheurde knieband. Heb je langere tijd last van stijfheid en/of pijn aan je knie, zonder duidelijke aanleiding? Lees dan even ons artikel over slijtage aan je knie door gonartrose.
Wat merk je bij een bezeerde knie?
Je kan één of meer van de volgende dingen merken als je je knie bezeert:
- Je knie doet direct pijn
- Je knie wordt dik en soms blauw
- Lopen gaat wel, maar is moeilijker
- Je hebt het gevoel dat je door je knie heen gaat zakken
- Je kan niet verder gaan met waar je mee bezig was, bijvoorbeeld met sporten
Wat kun je zelf doen bij een bezeerde knie?
- Koel je knie direct na de val of verkeerde beweging. Dit kan de pijn verminderen. Doe dit bijvoorbeeld met ijsblokjes in een plastic zak of een icepack. Wikkel deze altijd eerst in een theedoek, zodat je huid niet bevriest.
- Probeer weer normaal te gaan bewegen als je knie niet heel pijnlijk of dik meer is. Dit is goed voor de genezing.
- Als je veel pijn hebt, is het goed om je knie een paar dagen rust te geven. Je kan dan wel kleine stukjes lopen, maar probeer dit zo weinig mogelijk te doen. Krukken kunnen vaak ook helpen om beter te kunnen bewegen. Als je gaat zitten of liggen, leg je been dan hoger dan je bil, bijvoorbeeld op een stoel of op de bank met een extra kussen onder je voet.
- Leg geen kussen direct onder je knie. Als je knie lang op een kussen heeft gelegen, kan je namelijk moeite krijgen met het strekken van je been.
- Na ongeveer vijf dagen is je knie meestal minder dik. Je kan dan weer proberen te lopen.
- Een drukverband om je knie kan de pijn minder maken en je een stevig gevoel geven, maar het is niet duidelijk of je knie hierdoor ook sneller geneest. Ook kan er zweet onder het verband gaan zitten, waardoor je huid kan irriteren. Bovendien moet je het verband zelf betalen. Mocht je toch een drukverband willen gebruiken, doe dit dan niet langer dan twee weken.
- Als je knie dik blijft na twee weken, maak dan een afspraak bij je huisarts of bij de fysiotherapeut.
- Als je je knie hebt bezeerd tijdens het werk of als je je werk niet meer kan doen door een pijnlijke knie, neem dan contact op met de bedrijfsarts.
Medicijnen bij een bezeerde knie
Pijnstillers helpen het beste om de pijn te verzachten. Als je ze gebruikt, kan je ze het beste op een vaste tijd innemen. Ook al heb je misschien op dat tijdstip (nog) geen pijn. Neem de pijnstillers een aantal dagen achter elkaar in en kijk daarna of je er langzaamaan weer mee kan stoppen.
Het is het beste om Paracetamol te gebruiken. Slik hiervan twee pillen van 500mg. tegelijk. Doe dit drie of vier keer per dag. Slik deze hoeveelheid nooit langer dan vier weken achter elkaar.
Als dit niet helpt, kun je ook andere pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac of Naproxen gebruiken. Dit zijn NSAID’s. Het is niet altijd verstandig om dit soort pijnstillers te nemen, omdat ze vaak andere klachten met zich mee kunnen brengen. Lees daarom altijd goed in de bijsluiter of je ze wel mag gebruiken. Als je het niet zeker weet, vraag dan eerst advies aan je huisarts voordat je ze inneemt.
Wanneer moet ik naar de dokter bij een bezeerde knie?
Neem direct contact op met je huisarts bij één of meer van de volgende klachten:
- Je kan helemaal niet meer op je been staan
- Je knie wordt heel dik en blauw in de eerste twee uur na de val of verkeerde beweging
- Je knieschijf is uit de kom
- Je hebt het gevoel dat je door je knie heen zakt
- Je knie schiet “op slot”, waardoor je ‘m niet meer kan strekken of buigen
Kijk voor meer informatie op thuisarts.nl.
Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg
Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg
We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over een bezeerde knie. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!
Lees ook onze andere artikelen!