Ik heb mijn enkel verzwikt
Als je een verkeerde stap zet, kan je je enkel verzwikken. Dit gebeurt bijna iedereen wel een keer. Het kan erg hinderlijk zijn. In dit artikel lees je er meer over!
Wat is een verzwikte enkel?
Als je je enkel verzwikt, betekent dit dat je enkel en/of voet ineens naar binnen of naar buiten omklapt.
Om je enkel zitten banden die de enkel stevig houden. Deze banden rekken uit als je je enkel verzwikt. Soms scheuren je enkelbanden zelfs voor een deel of helemaal daf als je je enkel verzwikt. Er gaan dan ook kleine bloedvaatjes kapot, waardoor je enkel en/of voet dik en blauw kan worden.
Een verzwikte enkel wordt ook wel een “verstuikte enkel” genoemd, of er wordt gezegd dat je enkelbanden gescheurd of verrekt zijn.
Waardoor komt een verzwikte enkel?
Je kan je enkel verzwikken als je er bijvoorbeeld een trap tegenaan krijgt tijdens het sporten, of als je tijdens lopen of rennen je voet niet helemaal plat op de grond neer kan zetten. Meestal gebeurt dit als de ondergrond waarop je loopt niet vlak is, bijvoorbeeld bij een trap, een stoeprand, of een kuil.
De kans op een verzwikte enkel is groter in de volgende gevallen:
- Je hebt problemen met je evenwicht.
- Je loopt op een ondergrond die niet vlak is.
- Je doet een sport waarbij mensen tegen elkaar kunnen botsen.
- Je hebt al eerder een verzwikte enkel gehad.
Wat merk je bij een verzwikte enkel?
Bij een verzwikte enkel kun je één of meerdere van de volgende klachten hebben:
- Plotseling scherpe pijn aan je enkel of voet.
- Meestal trekt de ergste pijn na een paar minuten weer weg. Daarna kun je vaak alweer voorzichtig lopen. Meestal doet het dan wel nog pijn om op je voet te staan. Dat wordt na een paar dagen minder.
- Je enkel wordt na de verzwikking dik en/of blauw.
- Dit wordt meestal na een paar dagen weer minder.
- Je enkel voelt minder stevig.
- Je durft daardoor niet zo goed te bewegen.
- Je kan niet lopen zonder hulp.
- Als dit het geval is, neem dan contact op met je huisarts. Deze kan onderzoeken of je enkel gebroken is.
Wat kun je zelf doen bij een verzwikte enkel?
Direct na het verzwikken van je enkel
Sommige mensen hebben meteen na de verzwikking minder klachten als ze één van de volgende dingen doen:
- Rustig aan doen
- De eerste dagen kan je het beste alleen op je voet lopen en staan als het niet te veel pijn doet.
- Je enkel koelen
- Je kan dit bijvoorbeeld doen met ijsblokjes of een ice-pack. Wikkel hier altijd een doek omheen, zodat je huid niet bevriest.
- Je enkel hoger leggen
- Probeer je pijnlijke enkel hoger te leggen dan je knie en bil. Bijvoorbeeld door je been op een andere stoel te leggen, met een kussen onder je enkel.
- Je enkel laten tapen
- Dit kan een fysiotherapeut doen.
Een week na het verzwikken van je enkel
- Draag overdag stevige, hoge schoenen om je enkel zo goed mogelijk te ondersteunen.
- Probeer weer voorzichtig te lopen. Lopen helpt om de enkel sneller beter te laten worden. Je kan ook met krukken lopen als je dat prettiger vindt.
- Zet je voet steeds recht naar voren tijdens het lopen. Let ook goed op dat je niet in een kuil stapt of struikelt over een stoeprand.
- Als de pijn steeds erger wordt terwijl je loopt, kun je beter stoppen en het later opnieuw proberen.
- Als je ligt of zit, beweeg dan af en toe je rustig je enkel heen en weer. Het kan bijvoorbeeld helpen de letters van het alfabet te draaien met je enkel; zo maak je alle bewegingen die je enkel kan maken.
- Als de pijn minder wordt en je enkel niet meer dik is, probeer dan oefeningen te doen om je enkel weer sterker te maken. Deze oefeningen vind je bijvoorbeeld in de “Enkel app“. Zo verminder je ook de kans dat je je enkel weer verzwikt.
Medicijnen bij een verzwikte enkel
Pijnstillers helpen om de pijn te verzachten. Het beste kun je Paracetamol nemen, omdat dit de minste bijwerkingen heeft. Hierdoor kan je blijven bewegen en herstelt je enkel sneller. Als je pijnstillers gebruikt kan je deze het beste op een vaste tijd innemen, ook al heb je misschien op dat tijdstip nog geen pijn. Je neemt de pijnstillers dan om te voorkomen dat de pijn weer doorbreekt. Neem de medicijnen een aantal dagen achter elkaar in en kijk daarna of je langzaamaan weer zonder kan. Bijvoorbeeld door iedere dag een pijnstiller minder te nemen.
Als Paracetamol niet helpt, kan je ook andere pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac of Naproxen gebruiken. Deze pijnstillers worden ook wel NSAID’s genoemd. Het is niet altijd goed om dit soort pijnstillers te nemen, omdat ze vaak andere klachten / bijwerkingen met zich meebrengen. Lees daarom van tevoren altijd goed in de bijsluiter of je deze pijnstillers wel mag innemen. Je kan ook overleggen met je huisarts als je het niet zeker weet.
Wanneer moet ik naar de dokter?
Neem bij een verzwikte enkel contact op met je huisarts in de volgende gevallen:
- Je hebt zo veel pijn dat je niet op je voet kan staan.
- Je kan niet meer kan lopen zonder hulp.
Neem ook contact op met je huisarts voor een afspraak als:
- De pijn na vier dagen niet minder wordt.
- Je enkel na vier dagen niet minder dik geworden is.
Kijk voor meer informatie op thuisarts.nl.
Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg
Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg
We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over een verzwikte enkel. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!
Lees ook onze andere artikelen!