Uitdroging op reis
Als je op reis bent in warme landen, is de kans dat je uitdroogt groter dan in Nederland. Wat kan je doen om uitdroging te voorkomen?
Wat is uitdroging?
Bij uitdroging heb je in je lichaam een tekort aan vocht. Dit kan leiden tot verschillende klachten, die we hieronder uitlichten. Vooral bij kinderen is het belangrijk om extra alert te zijn op uitdrogingsverschijnselen. Zij drogen namelijk sneller uit dan een volwassene.
Waardoor wordt uitdroging veroorzaakt?
Uitdroging kan verschillende oorzaken hebben. Op reis ontstaat uitdroging meestal door warmte en doordat je te weinig drinkt in verhouding tot het vocht wat je door zweten verliest. Maar uitdroging kan ook veroorzaakt worden door diarree, braken of koorts.
Wat zijn de klachten bij uitdroging?
Het is belangrijk dat je bewust bent van de kans op uitdroging en dat je de signalen ervan kunt herkennen:
- Sufheid
- Lusteloosheid
- Weinig plassen
- Droge mond
- Snelle ademhaling
- Diepliggende ogen
- Koude armen en benen
- Snelle hartslag
Adviezen bij uitdroging
Het allerbelangrijkste advies is: DRINKEN. Vooral als je ook moet overgeven of diarree hebt. Neem daarom altijd veel drinken mee, helemaal bij bijvoorbeeld lange treinreizen of autoritten. Ook in warme en droge gebieden is het van belang om extra drinken mee te nemen.
Bij hoge temperaturen is het belangrijk dat je lichaam de warmte goed kwijt kan en je dus niet teveel vocht kwijtraakt door overmatig zweten. Daarom is het altijd verstandig om dunne kleding te dragen die los om je lichaam zitten.
Let ook goed op dat je kinderen niet uitdrogen. Als je kind goed drinkt, vaak plast, nog speeksel in de mond heeft, met tranen huilt en actief is, hoef je je geen zorgen te maken om (potentiële) uitdroging.
Als je op vakantie last krijgt van misselijkheid en braken, is het soms niet makkelijk om voldoende te drinken. Toch is het juist in deze omstandigheden belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Lukt het niet om goed te drinken? Neem dan een waterijsje, fruit of wat groenten; hier zit namelijk ook veel vocht in.
Medicijnen tegen uitdroging
Als het écht niet lukt om zelf voldoende vocht binnen te krijgen, kun je ORS innemen. Dit is een drankje met speciale suikers en zouten. Je lichaam kan dit gebruiken om vocht beter op te nemen en vast te houden.
Neem daarom, als je van plan bent door warme of droge gebieden te reizen, voor de zekerheid ORS mee. Neem het middel in als je een grotere kans hebt op uitdroging of al uitgedroogd bent. Bijvoorbeeld:
- Als je veel zweet en één of meerdere symptomen van uitdroging ervaart
- Als je (meer dan) 6 keer per dag diarree hebt
- Als je (meer dan) 4 keer per dag moet overgeven
- Als je teveel vocht verliest door diarree en/of moet braken en je daarbij niet genoeg extra kan drinken
- Als je ouder dan 70 jaar bent
ORS is zonder recept te koop bij de apotheek of drogist. Er bestaat ook ORS speciaal voor kinderen. Als je ORS gebruikt, mag je alles eten en drinken, behalve frisdranken en energiedranken.
Wanneer moet je naar de dokter?
Bel altijd zo snel mogelijk de huisarts als je diarree hebt èn één of meer van de volgende klachten ervaart:
- Je gaat je suf voelen
- Je raakt in de war
- Je hebt het gevoel dat je gaat flauwvallen
Bel ook de huisarts als je 70 jaar of ouder bent en last hebt van één of meer van de volgende klachten:
- Je hebt langer dan 1 dag diarree
- Je hebt koorts
- Je hebt langer dan 8 uur niet geplast
Meer informatie vind je op thuisarts.nl.
Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg
Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg
We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over uitdroging op reis. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!
Lees ook onze andere artikelen!