Second opinion
Als je twijfelt over een diagnose of behandeling van je huisarts of een medisch specialist in het ziekenhuis, heb je het recht om een second opinion aan te vragen. Maar hoe doe je dat precies?
Wat is een second opinion?
Bij een second opinion (letterlijk vertaald: tweede mening) vraag je de mening van een tweede onafhankelijke arts aan. Het aanvragen hiervan is één van de rechten die jij als patiënt hebt. Als je deze aanvraagt, moet je behandelend arts (je hoofdbehandelaar) daar aan meewerken. Het kan alleen geweigerd worden als daar zwaarwegende redenen voor zijn; dit moet je arts dan met een duidelijke uitleg naar jou communiceren.
De tweede arts, die bij een second opinion wordt ingeschakeld, zal de diagnose of voorgestelde behandeling van de andere arts op medisch gebied beoordelen. Deze tweede arts moet daarom in hetzelfde medisch specialisme of vakgebied werkzaam zijn als de eerste arts.
Waarom zou ik dit willen?
Je kan verschillende redenen hebben om een second opinion aan te vragen.
Voorbeelden zijn:
- Je twijfelt over een diagnose of behandeling van je behandelend arts
- Je denkt dat je behandelend arts een fout heeft gemaakt
- Je denkt dat je behandelend arts iets over het hoofd heeft gezien
- Je wil zeker weten dat je de juiste behandeling krijgt
- Je vertrouwt de behandelend arts niet, om een bepaalde reden
Hoe vraag ik een second opinion aan?
Je hebt een verwijzing nodig van je behandelend arts (de hoofdbehandelaar). Deze moet aan jouw verzoek voldoen, tenzij daartegen grote bezwaren zijn die je arts goed kan toelichten.
Als je eenmaal een afspraak hebt met een tweede arts, is het verstandig om een lijstje met punten te maken die je graag met deze arts wilt bespreken. Vaak worden er géén extra onderzoeken uitgevoerd. De tweede arts bekijkt de onderzoeken die er al zijn gedaan en beantwoordt je vragen. Nadat je bij de tweede arts bent geweest, ga je terug naar de eerste arts om de second opinion te bespreken om eventueel verder behandeld te worden. De arts die de second opinion uitvoert, neemt het onderzoek of de behandeling dus niet over.
Veelgestelde vragen
Kan mijn huisarts een verwijzing voor een second opinion maken?
Je huisarts schrijft in principe géén verwijzing voor een tweede mening als je het niet eens bent met de behandeling/diagnose van een medisch specialist uit het ziekenhuis. Je moet je verzoek hiervoor dus neerleggen bij de medisch specialist zelf. De medisch specialist beschikt over alle juiste medische gegevens om een goede second opinion aan te vragen. Eventueel kan je aan je huisarts wel om advies of hulp vragen voor het vinden van een arts voor een second opinion.
Wordt het vergoed?
Meestal vergoeden zorgverzekeraars dit alleen als je een verwijzing hebt. Als je zelf een second opinion hebt geregeld, kan het dus zijn dat dit niet (volledig) wordt vergoed. Bij sommige zorgverzekeraars is het nodig om vooraf toestemming te vragen. Het is daarom altijd verstandig om eerst contact op te nemen met je zorgverzekeraar als je een tweede mening overweegt.
Meer informatie kun je vinden op knmg.nl.
Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg
Nagekeken door Felicia – Huisarts bij Fonkelzorg
Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over second opinions. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!
Lees ook onze andere artikelen.