Ik heb schimmelnagels

Schimmelnagels kunnen geen kwaad en hoeven dus meestal niet behandeld te worden. Toch wil je ze misschien wel laten behandelen, bijvoorbeeld omdat je ze lelijk vindt. In dit artikel lees je wat je zou kunnen doen.

Wat zijn schimmelnagels

Bij schimmelnagels zit er een schimmel in de nagel(s) van je tenen of vingers. Een andere naam voor schimmelnagels is kalknagels.

Schimmelnagels kunnen vervelend zijn, maar ze zijn niet gevaarlijk.

Wat is de oorzaak van schimmelnagels?

Schimmels zitten bij iedereen op het lichaam. Meestal is dit niet erg, omdat je huid van nature een beschermlaagje heeft wat ervoor zorgt dat je geen klachten krijgt.

Soms werkt deze bescherming echter niet helemaal goed. Daardoor kan de schimmel in je huid en nagels gaan zitten en daar verder groeien. Hierdoor kan je schimmelnagels krijgen.

In de volgende gevallen kan je sneller last hebben van schimmelnagels:

  • Bij vaak douchen of in bad gaan
  • Bij veel zeep en shampoo gebruiken
  • Bij een huidziekte
  • Bij diabetes (suikerziekte)
  • Bij een minder goede afweer

Wat merk je van schimmelnagels?

Bij schimmelnagels kan de kleur van je nagels veranderen. Ze kunnen bijvoorbeeld witgeel, groen of bruin worden. Vaak krijgt eerst de zijkant een andere kleur en later pas de rest van je nagel. Ook worden je nagels dik en brokkelig. Soms kan hierdoor zelfs een stukje van je nagel loskomen.

Je kan meerdere schimmelnagels tegelijkertijd hebben. Ze komen zowel aan je handen als aan je voeten voor.

Schimmelnagels komen vaak tegelijkertijd voor met voetschimmel. Je hebt dan grijze en witte velletjes tussen je tenen, en / of er zitten plekken met schilfers aan de onderkant of zijkant van je voet die een andere kleur hebben dan je huid.

Soms kunnen er blaasjes aan de zijkant van je vingers of tenen komen te zitten. Dit is een reactie van je lichaam op de schimmel.

Wat kun je doen tegen schimmelnagels?

Er zijn verschillende dingen die je kan proberen om te zorgen dat schimmelnagels niet erger worden:

  • Was je voeten zonder zeep. Als je toch zeep of shampoo gebruikt, zorg dan dat je je voeten goed afspoelt, zodat er geen zeepresten aan blijven zitten.
  • Droog je voeten goed af.
  • Draag elke dag schone sokken.
  • Draag schoenen die genoeg lucht doorlaten. Het is beter om geen gesloten schoenen van rubber of plastic te dragen.
  • Draag slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen.
  • Als je voetschimmel hebt, behandel dit dan meteen.

Als je last krijgt van de veranderende vorm van een schimmelnagel, kan je de nagel met een puimsteen of vijl bijwerken. Je kan dit ook door een pedicure laten doen.

Het is niet nodig om een schimmelnagel weg te laten halen. Soms laat de nagel vanzelf los. Dit kan geen kwaad. Als je last hebt van een loszittende nagel, kan je er een pleister overheen plakken. De nagel zal uiteindelijk vanzelf loskomen.

Medicijnen tegen schimmelnagels

Je hoeft schimmelnagels niet te behandelen, omdat ze kwaad kunnen. Als je toch veel last hebt van de schimmelnagels of ze erg lelijk vindt, kun je echter wel nadenken over het proberen van een behandeling.

Crèmes

Crèmes tegen schimmel werken meestal niet tegen schimmelnagels. Dit komt doordat de schimmel te diep in de nagels zit.

Pillen

Antischimmelpillen werken in 25-30% van de gevallen ook niet. Deze tabletten kunnen bovendien vervelende bijwerkingen hebben. Het is daarom erg belangrijk dat je je hier bewust van bent en er goed over nadenkt voordat je ze gaat gebruiken. Je mag ze niet gebruiken in combinatie met een aantal andere medicijnen.

Ook mag je ze niet gebruiken als je:

  • Een leverziekte hebt
  • Zwanger bent of wil worden
  • Borstvoeding geeft

Tijdens het gebruik van de pillen, kun je last krijgen van misselijkheid, overgeven of diarree. Deze klachten gaan meestal na een paar dagen weg. Je raakt dan meer gewend aan het medicijn. Als de klachten toch blijven, kun je dit bespreken met je huisarts.

Er is een kleine kans dat je door deze pillen problemen met je lever krijgt, bijvoorbeeld geelzucht. Als dit gebeurt, bel dan meteen je huisarts. Meestal moet je stoppen met de pillen.

Als je je goed hebt laten informeren over de mogelijke nadelen van de pillen, kan je huisarts ze voorschrijven als ze passen bij de andere medicijnen die je eventueel gebruikt. Je krijgt dan Itraconazol tabletten of Terbinafine tabletten. Deze pillen neem je 3 maanden lang iedere dag in. Maak alle pillen op en stop nooit eerder, ook niet als de klachten al weg zijn.

Na deze 3 maanden, moet je nog 9 maanden afwachten of ze goed genoeg geholpen hebben.

Nagellak

Als je geen pillen tegen schimmel wil of mag gebruiken, kan je nagellak proberen. Een behandeling met deze speciale nagellak werkt minder goed dan de pillen, maar heeft veel minder bijwerkingen.

In de nagellak zit een middel tegen schimmel. Je kan het zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Let goed op het volgende:

  • Je gebruikt de nagellak 1 of 2 keer per dag.
  • Zorg ervoor dat je nagels kort zijn geknipt.
  • Maak voordat je gaat lakken je nagel schoon met een watje met aceton.
  • Smeer de nagellak op de schimmelnagel en de huid rondom de nagel.
  • Blijf de lak gebruikten totdat je nagel er weer normaal uitziet. Dit kan lang duren, meestal wel 9 maanden.
  • Stop met de nagellak als je na 2 maanden nog geen verandering ziet in de nagel. Dan werkt de nagellak namelijk niet bij jou.

Het middel tegen schimmel wat in de nagellak zit, kan de werking van sommige bloedverdunners veranderen. Als je bloedverdunners gebruikt, bespreek dan eerst met je huisarts of je de nagellak wel mag gebruiken.

Veelgestelde vragen

Zijn schimmelnagels besmettelijk?

Schimmelnagels zijn besmettelijk. Je kan ze krijgen van iemand anders en weer doorgeven aan anderen. De schimmel komt meestal van iemand in je omgeving.

Wanneer moet ik naar de dokter bij schimmelnagels?

Je hoeft alleen een afspraak te maken met je huisarts als je schimmelnagels hebt en pillen wil gaan gebruiken om het te behandelen. Nagellak kun je zelf zonder recept kopen bij de apotheek of drogist.

Ik heb bijwerkingen van de antischimmelpillen. Wanneer moet ik contact opnemen?

Neem meteen contact met ons op als je tijdens het gebruik van de medicijnen geel gaat zien, donkere urine en / of lichte ontlasting krijgt, last krijgt van aanhoudende misselijkheid, braken of buikpijn (rechts in de bovenbuik), bij verminderde eetlust / gewichtsverlies en bij hevige jeukklachten die je eerder nog niet had.

Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg

Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg

We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over schimmelnagels. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!

Lees ook onze andere artikelen!