Oorsmeer (cerumen)
Oorsmeer wordt in medische term ook cerumen genoemd. U herkent het misschien wel, een slechter gehoor, een dof gevoel of jeuk in het oor. Ervaart u deze klachten, dan is de kans aannemelijk dat u last heeft van cerumenproppen in de gehoorgang.
Cerumenproppen
De productie van cerumen is een normaal proces, meestal reinigt de gehoorgang zichzelf. Het gebruik van wattenstaafjes wordt daarom ook afgeraden. Cerumenproppen (propjes oorsmeer) zijn in eerste instantie niet schadelijk. Ze vormen pas een probleem als deze de gehoorgang volledig afsluiten. Gevolgen hiervan zijn gehoorverlies, pijn, een gevoel van verstopping of andere klachten.
Hoortoestel
Cerumenproppen hoeven pas te worden verwijderd als er klachten zijn, tenzij de patiënt een hoortoestel heeft. In dat geval kunnen proppen eerder problemen geven, zoals het rondzingen van het hoortoestel.
Oorzaak overmatig cerumen
Last hebben van overmatig cerumen kan veel redenen hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:
- Gebruik van wattenstaafjes
- In het oor peuteren
- Harde muziek
- Veelvuldig gebruik van oordopjes
Bovengenoemde oorzaken zijn ook meteen adviezen die kunnen helpen bij het verminderen van overmatig cerumen. Verminder of vermijd gebruik van wattenstaafjes, peuter zo min mogelijk in het oor, vermijd harde muziek en verminder het gebruik van oordopjes.
Behandeling tegen cerumenproppen
Ervaart u klachten door cerumenproppen? Dan wordt vaak als eerst het advies gegeven om uw oren drie dagen met slaolie te druppelen. De olie hoeft u niet warm te maken.
Verminderen de klachten niet? Dan wordt er een afspraak gemaakt voor cerumen lavage, dit betekent het laten uitspuiten van de oren. De assistent zal de oren inspecteren om te zien of er cerumen aanwezig is en hoe de gehoorgangen eruitzien. Daarna gaat de assistent met water (lichaamstemperatuur) uw oren uitspuiten in de hoop de cerumen te verwijderen. U kunt door het uitspuiten wat duizelig worden.
Wanneer moet u contact opnemen met de huisarts?
Zodra u last krijgt van gehoorverlies, pijn in de gehoorgang of een gevoel van verstopping, raden wij u aan contact op te nemen met de huisarts. Bespreek uw klachten, maak een afspraak en laat uw oren controleren.
Geschreven door Sylvana – huisarts bij Fonkelzorg
Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over oorsmeer. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze praktijken. Je bent van harte welkom!