Mijn kind is verkouden
Verkoudheid zit in een klein hoekje, ook bij je kind. Maar waar komt dat nou precies door? En wat kan je er het beste tegen doen? In dit artikel lees je wat je het beste kan doen als je kind verkouden is.
Verkoudheid zit in een klein hoekje, ook bij je kind. Maar waar komt dat nou precies door? En wat kan je er het beste tegen doen? In dit artikel lees je wat je het beste kan doen als je kind verkouden is.
Bij een verkoudheid is het slijmvlies in de neus, keel en / of bijholten vaak geïrriteerd. Wanneer kinderen verkouden zijn, hebben ze daarom vaak een verstopte neus of snotneus, moeten ze veel hoesten of niezen, kunnen ze keel- of oorpijn hebben en zijn ze soms niet helemaal fit.
Een normale verkoudheid bij kinderen wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn veel verschillende virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Deze virussen verspreiden zich op verschillende manieren:
Wanneer een verkouden persoon ademt, hoest of niest, worden kleine druppeltjes in de lucht verspreid. In deze druppeltjes zitten soms virusdeeltjes. Als iemand in de buurt van deze persoon staat, kunnen zij deze druppeltjes inademen en zo besmet raken. Dit gebeurt vooral wanneer mensen dicht bij elkaar zijn en er weinig ventilatie is, zoals op school of bij het kinderdagverblijf.
Virussen kunnen ook worden overgedragen via de handen. Wanneer een verkouden kind bijvoorbeeld zijn neus aanraakt of zijn hand gebruikt om in te niezen of te hoesten, kunnen de virussen op de hand achterblijven. Als dit kind vervolgens iemand anders aanraakt of voorwerpen pakt die anderen later ook aanraken, kan het virus op die manier bij andere personen terecht komen.
Als je kind verkouden is, wordt het slijmvlies in de neus en keel dikker. Dit zorgt ervoor dat je kind meer slijm of snot gaat aanmaken. De volgende symptomen zou je hierdoor kunnen merken:
De eerste jaren van hun leven zijn kinderen vaak wel 8 van de 12 maanden verkouden. Een verkoudheid gaat meestal vanzelf weer over. Je hoeft er dus eigenlijk niks tegen te doen. Wel zijn er een paar adviezen die je kan opvolgen:
6 jaar of ouder
Medicijnen zijn niet nodig bij een verkoudheid. Als je kind 6 jaar of ouder is, kunnen neusdruppels of neusspray met xylometazoline wel helpen om de verkoudheidsklachten minder te maken. Je kan deze middelen zonder recept halen bij de apotheek of drogist. Ze zorgen ervoor dat het slijmvlies in de neus minder dik wordt, waardoor je kind gemakkelijker kan ademen door de neus.
Je mag de spray of druppels 3x per dag voor je kind gebruiken. Doe dit niet langer dan 1 week achter elkaar. Als je ze langer dan een week achter elkaar gebruikt, kan het slijmvlies in de neus dunner worden en beschadigd raken. Daardoor kan de neus van je kind juist extra verstopt kan raken en kunnen er sneller bloedneuzen ontstaan.
Tussen 2 en 6 jaar
Het is beter om geen xylometazoline te gebruiken als je kind tussen de 2 en 6 jaar is. Als je kind toch erg veel last van een verstopte neus heeft en zoutoplossingspray of -druppels niet genoeg helpen, kan je xylometazoline 0,05% gebruiken. Dit geeft minder kans op beschadiging van de neus dan de sterkere xylometazoline.
Jonger dan 2 jaar
Gebruik geen xylometazoline als je kind jonger dan 2 jaar is. Dit kan namelijk zorgen voor bijwerkingen of beschadigingen van het neusslijmvlies. Gebruik voor deze jonge kinderen alleen zoutoplossingspray of -druppels.
Voor een verkoudheid hoef je meestal niet naar de huisarts.
Bel je huisarts wel als je kind één of meer van de volgende klachten krijgt:
Bij koorts geldt het volgende:
Kijk voor meer informatie op thuisarts.nl.
We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over verkoudheid bij kinderen. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!
Lees ook onze andere artikelen!