Koemelkallergie

Bij zowel het consultatiebureau (GGD) als in de huisartsenpraktijk melden zich regelmatig ouders die denken dat hun kindje een koemelkallergie heeft, bijvoorbeeld als het veel huilt of last van krampjes heeft. Vaak blijkt er een andere oorzaak voor de klachten te zijn: een koemelkallergie komt maar bij ongeveer 2% van alle kinderen voor. Als uw kind één soort klachten heeft, is het geen allergie. Als er verschillende klachten tegelijk zijn (bijvoorbeeld klachten van de huid én van de buik, of van de huid én van de ademhaling), zou het wel een koemelkallergie kunnen zijn.

Symptomen koemelkallergie

  • Last van de buik: spugen, buikkrampen, diarree en/of obstipatie.
  • Geïrriteerde huid: jeuk en/of aanhoudend eczeem ondanks een goede behandeling.
  • Ademhalingsproblemen: loopneus, kortademigheid, hoesten en/of piepende ademhaling.

Dezelfde klachten moeten elke keer nadat uw baby koemelk binnenkrijgt duidelijk aanwezig zijn om te kunnen spreken van een koemelkallergie.

Ontstaan koemelkallergie

Een koemelkallergie ontstaat meestal als kinderen tussen de 3 en 6 maanden oud zijn. Het komt vaker voor bij kinderen van wie gezinsleden een voedselallergie, eczeem, hooikoorts of astma hebben. De klachten worden vaak opvallender bij de overgang van borst- naar flesvoeding. Op de leeftijd van 1 jaar is de koemelkallergie bij 50% van de kinderen over. Op 4-jarige leeftijd is dat zelfs bij 90% het geval.

Behandeling koemelkallergie

Als de huisarts (of de jeugdarts van het consultatiebureau) denkt dat er sprake zou kunnen zijn van een koemelkallergie, is het nodig dat uw kindje 4 weken lang aangepaste voeding krijgt. Bij borstvoeding betekent dit dat de moeder een koemelkvrij dieet moet volgen. Bij flesvoeding wordt overgestapt naar zogenaamde “hypo-allergene flesvoeding”. Na 4 weken wordt de voeding met koemelk herstart. Vaak zijn de eerdere klachten dan over. Als dat echter niet het geval is, wordt met de huisarts / jeugdarts besproken of het nodig is om nog een andere test te doen of om gedurende langere tijd door te gaan met koemelkvrije voeding.

Veel gestelde vragen

Mijn kindje spuugt zo veel, heeft het een koemelkallergie?

Alléén spugen als klacht wijst niet op een koemelkallergie. Meestal is er een andere (onschuldige) oorzaak. Bespreek dit met uw huisarts of jeugdarts.

Ik heb zelf hooikoorts, moet mijn kindje preventief aangepaste (hypo-allergene) voeding gaan krijgen?

Uit onderzoek is gebleken dat het uit voorzorg geven van hypo-allergene voeding een eventuele koemelkallergie niet kan voorkomen.

Is het aan te raden om mijn baby sojamelk te geven in plaats van koemelk?

Nee, omdat de darmen van een baby nog niet voldoende werken, kan na verloop van tijd door sojavoeding ook een allergische reactie ontstaan.

Wanneer contact opnemen met uw huisarts?

Als u denkt dat uw baby een koemelkallergie zou kunnen hebben, bespreek dit dan op het consultatiebureau of maak een afspraak bij de huisarts. Doe dit in ieder geval als uw kindje veel last heeft van een combinatie van (meerdere van) de volgende klachten: eczeem, spugen, buikkrampjes, diarree, hoesten, kortademigheid en/of piepende ademhaling. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Op de website van thuisarts.nl kunt u meer informatie vinden over of uw kind een voedselallergie heeft.

Sylvana Hazenveld

Geschreven door Sylvana – huisarts bij Fonkelzorg

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over een koemelkallergie. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze praktijken. Je bent van harte welkom!