Ik heb een gescheurde knieband
Een gescheurde knieband doet veel pijn, maar is geen reden voor paniek. In de meeste gevallen gaat het vanzelf weer over en kan je na een paar weken weer normaal lopen. In dit artikel lees je er meer over!
Wat is een gescheurde knieband?
Kniebanden zorgen ervoor dat je knie stabiel blijft tijdens het buigen, strekken en draaien. Je hebt kniebanden ìn je knie en kniebanden aan de zijkanten van je knie (tussen je bovenbeen en onderbeen).
De banden in je knie worden ook wel “kruisbanden” genoemd. Deze zorgen ervoor dat je onderbeen niet te ver naar voren of naar achteren kan bewegen. Ze zorgen er ook voor dat je onderbeen op de goede plek blijft als je draait.
De banden aan de zijkanten van je knie worden ook wel “collaterale banden” genoemd. Deze zorgen ervoor dat je onderbeen niet te ver naar binnen of naar buiten kan bewegen.
Kniebanden kunnen uitrekken of scheuren. In dat laatste geval heb je een gescheurde knieband.
Waardoor komt een gescheurde knieband?
Een gescheurde knieband kan veel verschillende oorzaken hebben. Hieronder beschrijven we een aantal van de meest voorkomende oorzaken.
- Je onderbeen krijgt een harde klap, waardoor het naar buiten of naar binnen schiet. Dit gebeurt vaak bij contactsporten, zoals tijdens voetbal. Er komt dan enorme kracht op één van je kniebanden te staan, waardoor deze kan uitrekken of inscheuren.
- Je voorste knieband (kruisband) kan scheuren als je springt en vervolgens te hard neerkomt. Door de klap kan je onderbeen dan ver naar buiten draaien of heel hard naar voren worden gedrukt. Soms verrekt of scheurt daarbij ook de binnenste knieband.
- De achterste knieband (kruisband) beschadigt minder snel. Dit gebeurt alleen als er heel veel kracht op je knie komt, bijvoorbeeld als je een ongeluk krijgt.
Wat merk je bij een gescheurde knieband?
Bij een gescheurde knieband aan de zijkant van je knie (collaterale band), kan je de volgende dingen merken:
- De binnenste of buitenste zijkant van je knie wordt dik
- Soms komt er een blauwe plek op je knie
Bij een gescheurde kruisband heb je vaak één of meerdere van de volgende klachten:
- Je voelt of hoort iets knappen
- Je knie doet pijn
- Je hele knie wordt dik
- Je knie kan blauw worden
- Je krijgt het gevoel dat je niet stevig op je been kan staan, waardoor je gemakkelijk door je been zakt
Wat te doen bij een gescheurde knieband
- Koel je knie direct na de verkeerde beweging of val. Doe dit met ijsblokjes in een plastic zak of met een ice-pack. Wikkel deze altijd in een theedoek, zodat je huid niet bevriest. Dit maakt ook je pijn minder.
- Als je knie niet heel pijnlijk of dik is, probeer dan normaal te bewegen. Dat is goed voor de genezing.
- Als je heel veel pijn hebt, is het slim om je knie een aantal dagen te laten rusten. Het is goed om wel kleine stukjes te lopen, maar het kan helpen om dit met krukken te doen. Als je gaat zitten of liggen, leg dan je been omhoog, bijvoorbeeld op een stoel of op de bank.
- Leg een kussen onder je hak, zodat je knie altijd hoger ligt dan je bil. Leg géén kussen onder je knie: als je knie lang op een kussen ligt, wordt het strekken moeilijker en duurt het langer voordat je knie genezen is.
- Een drukverband kan helpen om de pijn minder te maken en je knie steviger te laten voelen, maar het is niet duidelijk of dit helpt met de genezing. Andere nadelen van een drukverband zijn dat het erg kan gaan zweten onder het verband en dat je de kosten ervan zelf moet betalen. Als je het toch wil gebruiken, doe dit dan niet langer dan twee weken. Zorg dat het verband niet vies of nat wordt.
- Doe elke dag oefeningen om je bovenbeenspier sterk te houden. Je kan filmpjes met oefeningen op internet vinden, of een fysiotherapeut om hulp vragen.
- Meestal wordt je knie na vijf tot zeven dagen minder dik. Vaak kan je dan weer meer gaan lopen.
- Als je je knie bezeerd hebt tijdens werk of je werk niet meer goed kan doen door een pijnlijke knie, neem dan contact op met je bedrijfsarts.
Medicijnen bij een gescheurde knieband
Als je veel pijn hebt, kun je pijnstillers nemen, bijvoorbeeld Paracetamol. Neem hiervan maximaal vier keer per dag 1000mg. (= 2x500mg.).
Als dit niet genoeg helpt, kun je andere pijnstillers gebruiken, zoals bijvoorbeeld Ibuprofen of Diclofenac. Let op: deze andere pijnstillers mag je niet altijd gebruiken als je bijvoorbeeld ouder dan 60 jaar bent, een chronische ziekte hebt (zoals een nierziekte of hoge bloeddruk) of bepaalde andere medicijnen gebruikt! Lees daarom van tevoren goed de bijsluiter en / of vraag advies aan je huisarts of apotheker. Wel kan je zonder problemen deze medicijnen in gelvorm gebruiken: de gel kan je op je knie smeren. Dit werkt even goed als de pillen en heeft minder bijwerkingen.
Wanneer moet ik naar de dokter?
Bel je huisarts in de volgende gevallen:
- Je hebt je knie bezeerd en denkt dat je je kniebanden hebt gescheurd
- Je kan niet meer op je been staan
- Je zakt door je knie heen
- Je kan je knie niet meer strekken
- De pijn wordt erger
- Je knie wordt niet minder dik na 5-7 dagen
- Het gaat niet beter met de pijn na 7 dagen
- Je wil advies over welke medicijnen je mag gebruiken
Kijk voor meer informatie op thuisarts.nl.
Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg
Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg
We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over gescheurde knieband. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!
Lees ook onze andere artikelen!