Dementie

‘Ik vergeet steeds meer… Heb ik dan dementie?’
‘In mijn familie komt dementie voor, ik ben bang om ook dementie te krijgen…’
‘Mijn partner gaat steeds meer vergeten en kan steeds minder zelf, hoe en waar kan ik hulp krijgen?’

Dit zijn allemaal vragen die thuis, achter de voordeur, kunnen voorkomen. Deze vragen spelen vaak op als je ouder wordt. Als je ouder wordt, gaat het geheugen minder goed werken. Je gaat dan meer dingen vergeten, zoals het onthouden van namen of op de juiste woorden komen. Meestal is dit onschuldig. Maar als het vergeten veel invloed heeft op het dagelijkse leven, denk aan moeite met koken, vergissingen met tijd en plaats, moeite krijgen met geldzaken en terugtrekken uit sociale activiteiten, kunnen dit de eerste tekenen van dementie zijn.

Wat is dementie?

Dementie is de naam van een combinatie van symptomen (een syndroom) waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Het is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Bij dementie gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. In sommige gevallen gaan niet de zenuwcellen kapot, maar de verbindingen tussen de cellen. Het is ook mogelijk dat de cellen en de verbindingen het niet meer goed doen. Door deze afname van cellen functioneren de hersenen steeds minder goed.

De diagnose dementie

Voordat de diagnose dementie gesteld is, is er vaak een onrustige en onzekere periode aan vooraf gegaan. De eerste stap is een bezoek aan de huisarts of praktijkondersteuner. Zij gaat het gesprek met je aan. Op basis van deze informatie gaat ze een geheugenonderzoek afnemen. Vaak is dit een MMSE of MoCa test. Deze test geeft geen diagnose, maar een signaal dat er eventueel geheugenproblemen zijn. Om de diagnose te kunnen stellen, word je doorverwezen naar de geriater of de specialist ouderengeneeskunde. De specialist ouderengeneeskunde kan bij je aan huis komen om geheugenonderzoeken te doen. Als je naar het ziekenhuis verwezen wordt, ga je naar de geheugenpoli waar je uitgebreid onderzocht wordt en eventueel wordt er aanvullend een MRI-scan gemaakt.

Na de diagnose

De arts of specialist zal je de nodige adviezen geven welke je, samen met de praktijkondersteuner, wijkverpleegkundige en/of familielid, kunt oppakken. In de meeste gevallen helpt een casemanager dementie je om de juiste keuzes te maken. De casemanagers zijn gekoppeld aan thuiszorgorganisaties. Je blijft, waar nodig, ook nauw contact houden met de praktijkondersteuner en/of huisarts.

Dementie is (helaas) nog niet te genezen. Er bestaan wel vormen van medicatie die de achteruitgang en symptomen remmen. Maar deze medicatie is niet voor iedereen geschikt. Er bestaan ook veel vormen van begeleiding en activiteiten voor mensen met dementie, denk aan zorgboerderijen en dagactiviteiten.

Niet alle geheugenproblemen hoeven onder een vergrootglas gelegd te worden, maar als ze dusdanig invloed hebben op het dagelijks leven, is vroegtijdige signalering erg belangrijk om de kwaliteit van leven te bevorderen.

Vragen over dementie?

Heb je een vraag over dementie? Dan kun je de AlzheimerTelefoon bellen op: 0800-5088. Uiteraard kun je ook altijd contact op nemen met je eigen huisarts.

In veel dorpen en steden bevindt zich het ‘Alzheimer café’ waar ze boeiende ‘evenementen’ organiseren over thema’s rondom dementie. Hier kun je ook lotgenoten ontmoeten.

Websites waar je meer informatie vindt over dementie:

www.dementie.nl
www.thuisarts.nl
www.alzheimer-nederland.nl

Karolien - Praktijkondersteuner

Geschreven door Karolien – praktijkondersteuner bij Fonkelzorg

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over dementie. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Je bent van harte welkom!