Blaasontsteking bij vrouwen

Een blaasontsteking bij vrouwen komt vaker voor dan bij mannen. Hoe dat kan en wat je het beste kan doen als je last hebt van een blaasontsteking? Je leest het in dit artikel.

Wat is een blaasontsteking?

Bacteriën in je blaas kunnen zorgen voor een blaasontsteking. Het komt veel voor, met name bij vrouwen tussen 15-24 jaar en vrouwen ouder dan 60 jaar. Ook mannen en kinderen kunnen er last van hebben. Een blaasontsteking is niet besmettelijk.

Waardoor ontstaat een blaasontsteking bij vrouwen?

Vrouwen hebben een grotere kans op een blaasontsteking dan mannen. Hiervoor zijn twee redenen te benoemen:

  • De uitgang van de plasbuis zit bij vrouwen dichter bij de anus dan bij mannen. Hierdoor komen er vaker (poep)bacteriën in de plasbuis.
  • De plasbuis bij vrouwen is korter, waardoor bacteriën gemakkelijker via de plasbuis in de blaas kunnen komen.

In de volgende situaties heb je een grotere kans op een blaasontsteking:

  • Na het vrijen; tijdens het vrijen kunnen er bacteriën in de plasbuis komen.
  • Na de overgang; aan de binnenkant van de vagina wordt het slijmvlies dunner, droger en minder zuur. Hierdoor kunnen er meer bacteriën in de plasbuis komen.
  • Als je je blaas niet helemaal leeg plast; dit kan bijvoorbeeld komen door een verzakking  van de baarmoeder, na een beroerte of bij dementie.
  • Als je een katheter (slangetje) in je blaas hebt; hierdoor kunnen bacteriën gemakkelijker in je blaas terecht komen.
  • Als je diabetes (suikerziekte) hebt of medicijnen gebruikt die voor minder weerstand zorgen.

Soms is het echter niet duidelijk waardoor de blaasontsteking is gekomen.

Wat merk ik van een blaasontsteking?

Als je één van de volgende klachten hebt, is er kans dat je een blaasontsteking hebt:

  • Als je moet plassen doet het pijn of geeft het een branderig gevoel.
  • Je hebt het gevoel dat je vaak moet plassen, maar er komt niks tot nauwelijks iets uit.
  • Je hebt pijn in je onderbuik of rug.
  • Je plas kan er anders uit zien; er kan bloed in zitten en / of je plas kan vies ruiken.
  • Bij ouderen kan verwardheid soms het enige symptoom zijn.

Een blaasontsteking kan samengaan met een ontsteking van je nierbekken. Als je één van de volgende klachten hebt, dan kan dat hierbij passen:

  • Een ziek gevoel.
  • Koorts (38 graden of hoger).
  • Pijn in je zij.

Wat kun je zelf doen bij een blaasontsteking?

Start met de volgende adviezen:

  • Drink veel: 2 liter per dag (water, thee, melk, koffie); hiermee spoel je de blaas schoon en plas je de bacteriën weer uit.
  • Ga direct plassen als je voelt dat je moet en plas je blaas dan helemaal leeg.
  • Plas direct na het vrijen. Bacteriën die tijdens het vrijen in de plasbuis zijn gekomen, plas je dan snel weer uit.
  • Cranberrysap / -tabletten en andere producten met cranberry eten of drinken kan helpen.

Als je klachten hierdoor snel minder worden, is het niet altijd nodig om langs te komen bij de huisarts. Ook als je al eens een blaasontsteking hebt gehad en de klachten hiervan herkent, is het niet altijd nodig om urine te laten nakijken.

Bij vermoeden op nierbekkenontsteking (ziek gevoel, koorts, pijn in je zij), zwangerschap, acute verwardheid bij ouderen en bij tekenen van blaasontsteking waarbij bovenstaande adviezen niet genoeg helpen, is het wel verstandig om je urine af te geven bij de assistente. Check vooraf telefonisch of via een e-consult wanneer je hiervoor naar de balie kan komen. Graag ontvangen we je eerste plas van de dag (ochtendurine). Het is belangrijk dat je deze liefst binnen 2 uur nadat je hebt geplast bij ons inlevert. Als dat niet lukt, kun je je plas in de koelkast bewaren en mag je deze tot maximaal 24 uur na het plassen nog inleveren (maar liever eerder!).

De behandeling van blaasontsteking met antibiotica

Het is niet altijd nodig om een antibioticakuur te gebruiken als je een blaasontsteking hebt. Het is belangrijker om de bovenstaande adviezen op te blijven volgen. Mocht je ondanks deze adviezen toch nog klachten blijven houden of heb je een nierbekkenontsteking, dan kan het zijn dat je antibiotica nodig hebt om de bacteriën in je blaas dood te maken.

Probeer deze antibiotica precies te slikken zoals de arts het heeft voorgeschreven. Een nadeel van antibiotica zijn de bijwerkingen, zoals:

  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Vaginale schimmelinfectie

Als je heel vaak blaasontstekingen hebt na het vrijen, kan je uit voorzorg binnen twee uur na het vrijen één antibiotica pil slikken. Zo’n pil mag je maar één keer per dag gebruiken. Als je deze pil alleen slikt na het vrijen, is er weinig kans op bijwerkingen.

Als je om een andere reden vaak blaasontstekingen hebt of als het slikken van één pil na het vrijen niet genoeg helpt, kun je er voor kiezen om 6-12 maanden achter elkaar elke dag één antibiotica pil te slikken. Dit kan voorkomen dat je blaasontstekingen zo vaak terugkomen.

Je hebt dan wel meer kans op bijwerkingen van het medicijn. Een ander nadeel kan zijn dat de bacteriën in je blaas aan de antibiotica wennen en er daardoor niet meer aan doodgaan. Dit heet “resistentie” en is de reden dat je niet langer dan 12 maanden één keer per dag antibiotica mag gebruiken.

Medicijnen om blaasontsteking te voorkomen

Voor vouwen die na de overgang vaak blaasontstekingen hebben, kan het helpen om hormooncrème of -capsules te gebruiken om het slijmvlies van de vagina minder dun te maken. Bacteriën kunnen dan minder gemakkelijk van de vagina in de plasbuis komen.
Je doet dan één keer per dag voor 14 dagen lang hormooncrème of een hormooncapsule in je vagina. Na 14 dagen herhaal je deze behandeling twee keer per week. Je mag deze crème of capsule één jaar lang gebruiken. Daarna bespreek je met je huisarts of je er nog langer mee door moet gaan.

De hormooncrème of -capsule kan bijwerkingen geven, zoals:

  • Vaginale jeuk.
  • Vaginale afscheiding.
  • Een branderig gevoel in je vagina.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Neem altijd contact op bij de volgende klachten:

  • Je krijgt koorts (38 graden of hoger).
  • Je voelt zich ziek.
  • De klachten zijn 2 dagen na het starten met antibiotica nog niet minder.

Neem dan (weer) urine mee om te laten onderzoeken. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de bacteriën in je blaas niet gevoelig zijn voor de antibiotica die je hebt gebruikt. Je hebt dan andere antibiotica nodig. Check vooraf telefonisch of via een e-consult wanneer je hiervoor naar de balie kan komen. Zoals al eerder genoemd ontvangen we graag je eerste plas van de dag (ochtendurine). Het is belangrijk dat je deze liefst binnen 2 uur nadat je hebt geplast bij ons inlevert. Als dat niet lukt, kun je je plas in de koelkast bewaren en mag je deze tot maximaal 24 uur na het plassen nog inleveren (maar liever eerder!).

Lees ook ons algemene artikel over blaasontsteking.

Meer informatie vind je op thuisarts.nl.

Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg

Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg

We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over blaasontsteking bij vrouwen. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!

Lees ook onze andere artikelen!