Hartfalen
Als je hartfalen hebt, kan je last hebben van vermoeidheid en kortademigheid en kan je conditie achteruitgaan. Ook hou je mogelijk meer vocht vast, bijvoorbeeld in je benen, handen of buik. Hierdoor kom je aan in gewicht.
Hoe ontstaat hartfalen?
Hartfalen ontstaan doordat je hart minder goed pompt of van door een verstijfde hartspier niet goed meer kan ontspannen. Hierdoor is je hart minder goed in staat om bloed rond te pompen door het lichaam. Je organen krijgen dus minder zuurstof en voedingsstoffen en er blijft vocht achter in je longen, buik, benen en enkels. Als je organen en spieren minder zuurstof krijgen, gaat je algehele conditie achteruit of vermindert de functie van de organen (je nieren gaan bijvoorbeeld minder goed werken). Hartfalen kan bijvoorbeeld ontstaan door zuurstofgebrek van de hartspier (angina pectoris), na een hartinfarct, na jarenlange hoge bloeddruk, bij hartritmestoornissen, door overmatig alcohol- of drugsgebruik of door een (soms erfelijke) hartspierziekte.
De diagnose hartfalen wordt gesteld door de huisarts of de cardioloog. Vaak is er naast lichamelijk onderzoek ook aanvullend onderzoek nodig om de diagnose te kunnen stellen, zoals bloedonderzoek, een hartfilmpje en / of een echo van het hart.
Symptomen van hartfalen
De symptomen van hartfalen zijn niet altijd duidelijk. Sommige mensen hebben in een vroege fase van hartfalen helemaal geen symptomen. Soms zijn de symptomen van hartfalen echter duidelijker. Veel voorkomende symptomen zijn:
- Kortademigheid bij (lichte) inspanning
- Kortademigheid bij platliggen
- Vermoeidheid
- Vocht vasthouden (toename in gewicht, dikke voeten of enkels, bollere buik)
De behandeling van hartfalen
De behandeling van hartfalen vindt plaats in het ziekenhuis (bij de cardioloog of bij de hartfalenverpleegkundige) of bij de huisarts of praktijkondersteuner. Als je hartfalen hebt, krijg je altijd medicijnen om je hart beter te laten werken. Dit zijn onder andere medicijnen die de bloeddruk verlagen en plasmiddelen die helpen om het vocht af te drijven of te voorkomen dat je extra vocht gaat vasthouden.
Daarnaast is het belangrijk om ook zelf op je vocht- en zoutinname te letten en je gewicht in de gaten te houden. Als je snel aankomt in gewicht, dan kan dit het gevolg zijn van vocht vasthouden en kan het nodig zijn om je medicatie tijdelijk aan te passen. Soms is een opname in het ziekenhuis nodig en kan de oorzaak van het hartfalen weggenomen worden, maar vaak ook niet. Als er zuurstofgebrek is in je hartspier of als er hartritmestoornissen zijn, kan de cardioloog een passende behandeling met je bespreken. Dit is bijvoorbeeld een hartoperatie of een dotterbehandeling, een pacemaker, of het plaatsen van een ICD (een apparaatje dat een schok geeft bij gevaarlijke hartritmestoornissen).
Naast deze behandelingen is een gezonde leefstijl belangrijk: niet roken, voldoende bewegen, gezond eten en voldoende slapen en ontspannen.
Als de oorzaak van het hartfalen niet weg te nemen is, dan is hartfalen helaas niet te genezen. We kunnen dan ook niet goed voorspellen hoe deze ziekte zal verlopen. Met de juiste medicijnen en leefregels blijft het langer goed gaan en kunnen we een ziekenhuisopname hopelijk voorkomen.
Veelgestelde vragen bij hartfalen
Mag ik nog wel sporten als ik hartfalen heb?
Jazeker! Beweeg zoveel je kan! Het is belangrijk om spierkracht en conditie te onderhouden. Eventueel kan de fysiotherapeut hierbij helpen.
Als ik plastabletten slik, moet ik dan extra veel drinken?
Nee! Plaspillen zijn bedoeld om vocht af te drijven. Ze zorgen ervoor dat je geen vocht gaat vasthouden of dat je het teveel aan vocht weer uitplast. Hierbij is het belangrijk dat je dus juist niet extra gaat drinken. Bespreek met je zorgverlener hoeveel je per dag mag drinken. Meestal is dit maximaal 1,5 liter.
Wanneer moet ik contact opnemen met de dokter bij hartfalen?
Neem contact op met je zorgverlener als je 2-3 kg. boven je afgesproken streefgewicht zit, zeker als je gewicht in een paar dagen tijd snel is toegenomen. Het is verstandig om jezelf 2 keer per week te wegen.
Neem ook contact op als je ineens vocht vasthoudt in bijvoorbeeld je benen of enkels. Ook als je klachten hebt van pijn op de borst, hartkloppingen of duizeligheidsklachten die aanhouden of steeds terugkeren, is het belangrijk om de huisartsenpraktijk te bellen.
Heb je plotseling drukkende pijn op de borst, eventueel met uitstraling naar je arm of kaken en / of onbekende misselijkheid die na een paar minuten niet zakt, bel dan zo snel mogelijk de huisarts of ambulance.
Op internet staat veel informatie. Betrouwbare informatie over hartfalen vind je onder andere op thuisarts.nl, hartstichting.nl en hartkliniek.com.
Geschreven door Carina – Physician Assistant bij Fonkelzorg
Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over een Hartfalen. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!
Lees ook onze andere artikelen!