Ik heb een golfarm

Een golfarm ontstaat als je je elleboog en arm intensief gebruikt, dus niet alleen tijdens het golfen. Meestal gaat het vanzelf weer over. In dit artikel lees je er alles over!

Wat is een golfarm?

Als je een golfarm hebt, heb je pijn aan de binnenkant van je elleboog. Hier zitten de spieren die met pezen je onderarm aan je elleboog vast maken. Deze spieren zorgen ervoor dat je je pols en je vingers goed kan bewegen. Bij een golfarm doen sommige bewegingen pijn. Dit merk je bijvoorbeeld als je je hand dichtknijpt en je pols naar binnen buigt. Mensen doen dit vaak tijdens het golfen, vandaar ook de naam golfarm.

Een golfarm is geen ontsteking. De pijn wordt veroorzaakt door kleine scheurtjes in de pees.

Waardoor ontstaat een golfarm?

We weten niet precies waardoor een golfarm ontstaat. Waarschijnlijk komt het doordat je je onderarm (te) veel hebt gebruikt. Er kunnen dan kleine scheurtjes in de pezen komen waarmee je onderarm vast zit aan je elleboog. Je lichaam kan deze scheurtjes meestal zelf weer oplossen, maar dat lukt niet goed als je je arm te veel gebruikt. Daardoor krijg je pijn in je pees.

Je hebt een grotere kans om een golfarm te krijgen als je:

  • Heel vaak dezelfde beweging maakt met je pols, bijvoorbeeld zware dingen tillen.
  • Een lange tijd veel werkt met je armen, bijvoorbeeld met gereedschap of bij schoonmaken.
  • Te veel met je armen sport (bijvoorbeeld golf, tennis of badminton), vooral als je in korte tijd veel méér bent gaan sporten.

Mensen die ouder zijn dan 40 jaar hebben vaker last van een golfarm.

Wat merk je bij een golfarm?

Bij een golfarm kun je de volgende klachten hebben:

  • Pijn aan de binnenkant van je elleboog.
  • Pijn als je je pols naar binnen buigt of een vuist maakt.
  • Duwen op de knobbel aan de buitenkant van je elleboog doet pijn
  • De pijn is erger in de ochtend en wordt minder als je rustig beweegt.
  • De pijn wordt erger nadat je veel gedaan hebt met je arm.
  • Als je lang rust houdt, wordt de pijn minder.

Wat kun je zelf doen bij een golfarm?

In de meeste gevallen gaat een golfarm vanzelf weer over. Dit kan soms echter wel maanden duren.

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om minder pijn te hebben en om te voorkomen dat je arm stijf wordt:

  • Gebruik je arm zo veel mogelijk op de manier waarop je ‘m normaal gesproken ook zou gebruiken. Blijven bewegen is altijd goed, ook als je pijn hebt. Zo hou je je spieren soepel en sterk. Draag je arm dus ook niet in een doek / mitella.
  • Als een beweging veel pijn doet, doe deze beweging dan zo langzaam mogelijk.
  • Als tillen, duwen of knijpen veel pijn doet, probeer dan of het je misschien wel lukt in een andere houding.
  • Als je een sport doet waarbij je pijn krijgt aan je arm, stop daar dan tijdelijk mee. Soms komt de pijn juist doordat je een beweging bij sporten niet helemaal goed doet. Vraag hierover advies aan een trainer of fysiotherapeut.

Je kan met je bedrijfsarts praten als je door de pijn problemen hebt met het uitvoeren van je werk. De bedrijfsarts kan je advies gever over eventuele aanpassingen van je werk.

Behandeling bij een golfarm

Er zijn geen behandelingen die kunnen helpen met een sneller herstel van een golfarm.

Soms wordt er wel over de volgende behandelingen gesproken:

  • Sterke geluidsgolven (shockwave).
  • Laserbehandeling.
  • Een operatie.

Er is vooraf niet met zekerheid vast te stellen of deze behandelingen het gewenste resultaat geven. Bovendien kunnen deze behandelingen ook nadelen met zich meebrengen. Bij een operatie is er bijvoorbeeld kans op een ontsteking of een nabloeding.

Als je je arm niet meer durft te bewegen door de pijn, kan fysiotherapie helpen. De fysiotherapeut kan namelijk oefeningen met je doen om je arm weer normaal te gaan gebruiken. Het is niet duidelijk of het golfarm ook sneller helemaal geneest door fysiotherapie.

Medicijnen

Pijnstillers helpen het beste om de pijn te verzachten. Als je ze gebruikt, kan je ze het beste op een vaste tijd innemen. Ook al heb je misschien op dat tijdstip (nog) geen pijn. Neem de pijnstillers een aantal dagen achter elkaar in en kijk daarna of je er langzaamaan weer mee kan stoppen.

Het is het beste om Paracetamol te gebruiken. Slik hiervan twee pillen van 500 mg. tegelijk. Doe dit drie of vier keer per dag. Slik deze hoeveelheid nooit langer dan vier weken achter elkaar.

Als dit niet helpt, kun je ook andere pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac of Naproxen gebruiken. Dit zijn NSAID’s. Het is niet altijd verstandig om dit soort pijnstillers te nemen, omdat ze vaak andere klachten met zich mee kunnen brengen. Lees daarom altijd goed in de bijsluiter of je ze wel mag gebruiken. Als je het niet zeker weet, vraag dan eerst advies aan je huisarts voordat je ze inneemt.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Bel je huisarts in de volgende gevallen als je denkt dat je een golfarm hebt:

  • Je hebt veel pijn en de pijn wordt met oefeningen en pijnstilling niet minder.
  • Je kan moeilijk of niet meer werken door de pijn.
  • Je bent bang voor de pijn en doet daardoor veel normale dagelijkse dingen niet meer.

Kijk voor meer informatie op thuisarts.nl.

Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg

Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg

We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over een golfarm. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!

Lees ook onze andere artikelen!