Ik heb een tennisarm
Als je veel tennist of je onderarm intensief gebruikt, kan je last krijgen van een tennisarm. Meestal gaat dit gelukkig vanzelf weer over. In dit artikel lees je er alles over!
Wat is een tennisarm?
Aan de buitenkant van je elleboog zit een stukje bot dat uitsteekt. Hier zitten de spieren aan vast die van je elleboog naar je onderarm lopen. Als je last hebt van een tennisarm is deze plek pijnlijk bij sommige bewegingen of bij aanraking. Deze pijn wordt veroorzaakt door kleine scheurtjes in de pees, die door overbelasting van de aanhechting van de pees zijn ontstaan.
Een tennisarm komt meestal voor bij mensen tussen de 40 en 50 jaar.
Waardoor krijg je een tennisarm?
Wat de oorzaak is van een tennisarm, is niet helemaal duidelijk. Het heeft waarschijnlijk te maken met overbelasting van je onderarmspieren, die aan de buitenkant van je elleboog vastzitten. Dit kan komen door (veel) tennissen, vandaar de naam “tennisarm”. Het probleem kan echter ook ontstaan als je een muziekinstrument speelt of werk doet waarbij je je onderarmspieren veel gebruikt.
Je hebt een grotere kans om een tennisarm te krijgen als je:
- Steeds dezelfde beweging maakt met je pols, bijvoorbeeld bij schilderen of computerwerk.
- Ineens gaat sporten zonder eerst je spieren op te warmen (warming-up).
Er kunnen dan kleine scheurtjes in je pezen komen op de plek waar de spieren aan je elleboog vastzitten.
Klachten bij een tennisarm
Bij een tennisarm heb je pijn bij de volgende bewegingen:
- Een vuist maken.
- Je pols naar achteren buigen.
- Je onderarm naar buiten draaien.
- Duwen op de knobbel aan de buitenkant van je elleboog.
Dit merk je bijvoorbeeld bij:
- Een handdoek uitwringen.
- Iets optillen, zoals een boodschappentas of je kind.
- Schroeven indraaien.
- Een backhand-slag maken tijdens tennis.
Wat kun je doen bij een tennisarm?
Meestal gaat een tennisarm vanzelf weer over. Dit kan soms alleen wel maanden duren! Er is helaas niets dat echt helpt om je klachten sneller te laten verdwijnen.
Wel kan je voorkomen dat je arm stijf wordt als gevolg van een tennisarm:
- Gebruik je arm zo veel mogelijk op de manier waarop je ‘m normaal gesproken ook zou gebruiken. Blijven bewegen is altijd goed, ook als je pijn hebt. Zo hou je je spieren soepel en sterk. Draag je arm dus ook niet in een doek / mitella.
- Als een beweging veel pijn doet, doe deze beweging dan zo langzaam mogelijk.
- Als tillen, duwen of knijpen veel pijn doet, probeer dan of het je misschien wel lukt in een andere houding. Hou als je bijvoorbeeld een boodschappentas tilt het hengsel eens onderhands vast in plaats van aan de bovenkant.
Als je wil, kan je je elleboog koelen met ijs of een coldpack. Wikkel dit altijd eerst in een doek voordat je het tegen je huid houdt, zodat je huid niet bevriest.
Dit kan je beter niet doen als je last hebt van een tennisarm:
- We raden je af om bij een tennisarm een steunband, tape, spalk of gips te dragen. Dit kan je spieren slapper maken, waardoor het juist langer duurt voordat je klachten over zijn.
- Er is geen bewijs dat een acupunctuur, shockwavetherapie of laserbehandeling werkt.
- Ook fysiotherapie zorgt er meestal niet voor dat je klachten sneller over gaan. Sommige mensen merken wel goed effect van Mulligan therapie bij een tenniselleboog. Voor fysiotherapie of Mulligan therapie heb je geen verwijzing van de huisarts nodig.
Medicijnen bij een tennisarm
Pijnstillers helpen het beste om de pijn te verzachten. Als je ze gebruikt, kan je ze het beste op een vaste tijd innemen. Ook al heb je misschien op dat tijdstip (nog) geen pijn. Neem de pijnstillers een aantal dagen achter elkaar in en kijk daarna of je er langzaamaan weer mee kan stoppen.
Het is het beste om Paracetamol te gebruiken. Slik hiervan twee pillen van 500 mg. tegelijk. Doe dit drie of vier keer per dag. Slik deze hoeveelheid nooit langer dan vier weken achter elkaar.
Als dit niet helpt, kun je ook andere pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac of Naproxen gebruiken. Dit zijn NSAID’s. Het is niet altijd verstandig om dit soort pijnstillers te nemen, omdat ze vaak andere klachten met zich mee kunnen brengen. Lees daarom altijd goed in de bijsluiter of je ze wel mag gebruiken. Als je het niet zeker weet, vraag dan eerst advies aan je huisarts voordat je ze inneemt.
Wanneer gaat een tennisarm over?
Een tennisarm gaat in bijna alle gevallen vanzelf weer over. Hoe lang dit duurt is echter moeilijk te voorspellen. Van iedere 10 mensen met een tennisarm, is het bij 8 mensen bijna helemaal weg na een half jaar. Na 1 jaar is het bij 9 van de 10 mensen weg.
Kijk voor meer informatie op thuisarts.nl.
Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg
Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg
We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over een tennisarm. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!
Lees ook onze andere artikelen!