Ik wil medicijnen meenemen op reis. Mag dat zomaar?
Je mag niet zomaar alle medicijnen die je gebruikt meenemen op vakantie. Voor sommige medicijnen heb je in het buitenland officiële documenten nodig.
Wat heb je nodig?
Vraag, voordat je op reis gaat, altijd een actueel medicijnoverzicht aan bij je apotheek. Zoek vervolgens uit of je al deze medicijnen mee mag nemen naar het buitenland. Bepaalde medicijnen vallen namelijk onder de Opiumwet. Daarom heb je voor deze medicijnen een zogenaamde “Schengenverklaring” of een medische verklaring nodig. Deze verklaring kan je bij het CAK aanvragen. Soms moet je huisarts ook nog een formulier ondertekenen. Vraag een dergelijke verklaring daarom minimaal 3 weken voor je vertrek aan! Het opstellen van deze verklaring kan namelijk best een tijd duren.
Wanneer heb ik een Schengenverklaring of medische verklaring nodig?
Schengenverklaring
Als je met opiaten (zoals bijvoorbeeld slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, zware pijnstillers of medicatie voor ADHD) op reis gaat binnen het Schengengebied of een land dat de Schengenverklaring accepteert, moet je een verklaring aanvragen bij het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Een Schengenverklaring is maximaal 30 dagen geldig.
Medische verklaring
Bij reizen met opiaten (zoals bijvoorbeeld slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, zware pijnstillers of medicatie voor ADHD) naar landen buiten het Schengengebied heb je, afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, mogelijk een medische verklaring nodig. Deze verklaring is ook geldig in het Schengengebied, als je hier doorheen reist om bij je eindbestemming te komen.
Welke medicijnen vallen onder de Opiumwet?
Voorbeelden van opiaten zijn:
- Slaapmiddelen (bijv. Temazepam, Zolpidem, Zopiclon)
- Kalmeringsmiddelen (bijv. Oxazepam)
- Sterke pijnstillers (bijv. Oxycodon, Oxycontin)
- ADHD-medicijnen (bijv. Ritalin, Dexamfetamine)
Weet je niet zeker of jouw medicijnen onder de Opiumwet vallen? Raadpleeg dan je huisarts of apotheker. Je kunt ook zelf kijken op lijst 1 en 2 van de Opiumwet:
Lijst 1: Zware pijnstillers en Ritalin
Lijst 2: slaap- en kalmeringsmiddelen
Advies om medicijnen mee te nemen naar het buitenland
Het is belangrijk dat je tijdens je reis je Schengenverklaring of medische verklaring altijd bij de hand hebt. Zorg ook dat je medicijnen en verklaring op dezelfde makkelijk bereikbare plek opgeborgen zijn.
Ook is het erg belangrijk om je medicijnen altijd in de originele verpakking mee te nemen en het originele etiket erop te laten zitten (neem de medicijnen dus niet in een apart medicijndoosje mee). Zo is het meteen duidelijk dat het om geneesmiddelen gaat en niet om drugs.
Veelgestelde vragen
Is een medicijnpaspoort ook een geldig reisdocument?
Een medicijnpaspoort is geen reisdocument. Het laat wel zien welke medicijnen je gebruikt of waar je allergisch voor bent. Bij een bezoek aan een apotheek of arts in het buitenland is het ook handig als je een medicijnpaspoort kunt laten zien.
Hoe lang voor mijn vertrekdatum moet ik een verklaring door het CAK laten goedkeuren?
Vraag je verklaring uiterlijk 3 weken voor je vertrekdatum aan. Zo is er nog genoeg tijd om eventueel de huisarts ook een formulier te laten tekenen en de verklaring weer terug te sturen naar het CAK. Heb je 24 uur voor vertrek nog geen bericht van het CAK ontvangen? Bel dan naar 0800-2108.
Meer informatie over medicijnen op reis vind je op rijksoverheid.nl en nederlandwereldwijd.nl.
Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg
Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg
We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over medicijnen mee op reis. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!
Lees ook onze andere artikelen!