Veelgestelde vragen

De vragen die wij vaak terugkrijgen van patiënten noteren wij. Dit zijn vragen die misschien ook door jouw hoofd spoken. Onze huisartsen en huisartsassistentes hebben de veelgestelde vragen vanuit de praktijk uitgeschreven en zo helder mogelijk beantwoord.

Categorie Koorts

Koorts

Lichaamstemperatuur bij kinderen kan het best gemeten worden met een gewone koortsthermometer via de anus (“poepgaatje”) of met een oorthermometer in het oor.

Koorts is een normale reactie van het lichaam op een infectie. Zo’n infectie wordt meestal veroorzaakt door een virus en soms door een bacterie. Ook vaccinaties kunnen soms voor tijdelijke koorts zorgen.

Een koortsstuip is een korte periode met hevige spiertrekkingen en tijdelijke bewusteloosheid. Een koortsstuip gaat meestal binnen enkele minuten vanzelf over. Het is geen teken van epilepsie.

Paracetamol kan de koorts verlagen, maar dit is echter niet nodig. Koorts helpt het lichaam juist bij het bestrijden van infecties. Antibiotica zorgen niet voor minder pijn en ook niet voor een sneller herstel.

Wanneer jouw kind ziek is, is het niet erg dat je kind een paar dagen niet eet. De eetlust komt vanzelf terug. Geef je kind wel genoeg te drinken; bied regelmatig kleine beetjes aan.

Bij een baby die slecht drinkt wanneer het ziek is, kun je de flesvoeding in kleinere hoeveelheden en vaker op een dag aanbieden. Als je baby minder dan de helft van normaal drinkt en/of als je geen traantjes meer ziet als je baby huilt, neem dan contact op met de huisarts.