Huisartsenzorg voor arbeidsmigranten

Regio Noordoost Brabant heeft 20.000 arbeidsmigranten. Inschrijving bij een huisartsenpraktijk en daarmee toegang tot de huisartsenzorg is voor arbeidsmigranten een zoektocht geworden omdat veel huisartspraktijken gesloten zijn voor nieuwe patiënten. Dit vormt een probleem voor hen die zorg nodig hebben. Met de huisartsen in de regio is nagedacht hoe we dit probleem kunnen oplossen en organiseren.

Fonkelzorg biedt toegang huisartsenzorg voor arbeidsmigranten

Fonkelzorg en MediPrepare hebben in het afgelopen jaar voorbereiding getroffen om een zorgproces speciaal voor arbeidsmigranten in te richten.

Fonkelzorg heeft al meerdere huisartspraktijken in de regio Noordoost Brabant, en is voornemens het aantal locaties uit te breiden en mogelijk te integreren in huisvestingslocaties dicht bij de arbeidsmigranten. Als de patiënt dan gezien moet worden is er altijd een locatie dicht bij.

Hoe?

De toegang tot de zorg wil Fonkelzorg zo makkelijk mogelijk maken voor de arbeidsmigranten door:

  • de inschrijving bij de huisartspraktijk te laten plaatsvinden wanneer de arbeidsmigrant in Nederland arriveert, als onderdeel van het onboarding proces van de werkgever
  • meertalige vragenlijsten aan te bieden zodat er een medisch basis dossier voorhanden is voor artsen; een taalbarrière vormt geen probleem meer
  • informatie te geven die de migrant nodig heeft over de (huisartsen)zorg in Nederland
  • één telefoonnummer voor het medisch contact centrum voor de gehele regio waar de migrant in zijn of haar eigen taal wordt aangesproken
  • doktersassistentes in dienst te nemen die de taal spreken van de arbeidsmigrant

Pilot om toegang huisartsenzorg voor arbeidsmigranten te verbeteren

Omdat we zo goed mogelijk aan willen sluiten op (praktische) wensen en behoefte van arbeidsmigranten en op het proces van de werkgever, starten we op 1 september een pilot die circa één jaar duurt. Op deze manier willen we de zorg zo goed mogelijk laten aansluiten en aanbieden aan de arbeidsmigranten in Noordoost Brabant. De komende maanden gaan we gebruiken om de pilot klaar maken voor de start en werkprocessen bij Fonkelzorg en werkgevers vast te leggen.

Vragen?

Wil je op de hoogte gehouden worden over de huisartsenzorg voor arbeidsmigranten? Volg dan de bedrijfspagina van Fonkelzorg op LinkedIn.

Wil je meer weten of wil je als goed werkgever ook de zorg regelen voor arbeidsmigranten in regio Noordoost Brabant?

Neem dan contact op met Robert Hazenveld manager huisartsenpraktijken Fonkelzorg (robert.hazenveld@fonkelzorg.nl) of Daphne Jansen Projectleider huisartsenzorg voor arbeidsmigranten in Noordoost Brabant (daphne@zorglinck.nl)