Eczeem door contact met iets (contacteczeem)

Zoals de naam al aangeeft, is contacteczeem een soort eczeem dat je kan krijgen bij contact met iets waar je huid niet goed tegen kan. Dit kan komen door irritatie van de huid of een allergische reactie. In dit artikel lees je er meer over.

Wat is contacteczeem?

Bij contacteczeem heb je jeukende, rode of donkerdere plekken op je huid. Op die plekken kunnen ook schilfers, bultjes en/of korstjes komen te zitten. Contacteczeem is niet besmettelijk; iemand aanraken met eczeem kan dus geen kwaad.

Waardoor komt contacteczeem?

Contacteczeem kan door twee verschillende dingen worden veroorzaakt :

 • Contact met iets wat je huid irriteert.
 • Contact met iets dat een allergische reactie veroorzaakt.

Je kan het bijvoorbeeld krijgen door contact met:

 • Metaal
 • Elastische steunkousen
 • (Latex) handschoenen
 • Zeep of afwasmiddel
 • Water
 • Planten en bloemen
 • Medicijnen
 • Parfum
 • Zonnebrandcrème

Contacteczeem komt het meest voor onder kappers, schoonmakers, metaalbewerkers en mensen die in de zorg werken.

Wat merk je bij contacteczeem?

Meestal zit contacteczeem op je handen, voeten of gezicht. Dit zijn namelijk vaak de plekken waar de huid contact heeft met een stof die je huid irriteert. Als je een lichte huidskleur hebt, zijn deze plekken rood. Bij een getinte of donkere huidskleur kunnen de plekken ook donkerder van kleur zijn.

Vaak heb je jeuk en er kunnen ook schilfers, bultjes en/of korstjes ontstaan. Soms kan het eczeem ook op andere plekken van je lichaam komen te zitten. Dit noemen we dan allergisch contacteczeem.

Je kan je hele leven last blijven houden van contacteczeem; de klachten komen namelijk steeds terug als je weer in contact komt met de stof die je huid irriteert.

Wat kun je zelf doen bij contacteczeem?

Je kan proberen uit te zoeken waar je huid zo gevoelig voor is en wat dus het contacteczeem bij jou veroorzaakt. Probeer hier daarna logischerwijs niet meer mee in contact te komen. Wordt het contacteczeem veroorzaakt door je werk? Bespreek dit dan met je werkgever of met de bedrijfsarts.

Als je contacteczeem hebt, is het belangrijk om te voorkomen dat je huid uitdroogt. Een droge huid is namelijk gevoeliger en zorgt voor meer jeuk. De volgende tips kunnen helpen om je huid niet te droog te laten worden:

 • Was jezelf niet te vaak.
 • Gebruik sowieso geen of zo weinig mogelijk zeep of shampoo als je jezelf wast en kies voor een milde zeep.
 • Was je handen alleen met handalcohol en niet iedere keer met water.
 • Smeer je huid na het wassen altijd direct in met een verzachtende crème of zalf.
 • Gebruik wegwerphandschoenen van vinyl als je veel werkt met water.

Als je contacteczeem krijgt door de zon, ga dan zo weinig mogelijk de zon in. Gebruik zonnebrandcrème met factor 30 of 50 als je toch graag de zon in wilt.

Contacteczeem is niet besmettelijk of vies. Anderen kunnen het dus gewoon aanraken.

Lees ook ons algemene artikel over eczeem voor meer informatie over de behandeling!

Wanneer moet ik naar de dokter?

Als de stof die het contacteczeem veroorzaakt niet meer op je huid komt, kan het nog vier tot zes weken duren voordat de eczeemplekken helemaal weg zijn. Als je daarna weer in contact komt met de irriterende stof, kan het echter weer terugkomen.

Wanneer de huisarts een crème of zalf heeft voorgeschreven, zou het eczeem en de jeuk binnen twee weken een stuk minder moeten zijn. ls dat niet het geval? Stuur dan een scherpe foto van de plek(ken) op of maak dan een afspraak bij je huisarts, zodat bekeken kan worden of een andere behandeling nodig is.

Soms is het niet helemaal duidelijk waardoor je contacteczeem krijgt. Als je er heel veel of heel vaak last van hebt, kan het nodig zijn om een huidpriktest te laten doen. De huisarts beslist of je hiervoor doorgestuurd moet worden naar een specialist.

Kijk voor meer informatie op thuisarts.nl.

Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg

Nagekeken door Felicia – huisarts bij Fonkelzorg

We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over contacteczeem. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!

Lees ook onze andere artikelen!